Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Newsbeast]: Moody’s: Θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα
[Newsbeast]: Moody’s: Θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

[Newsbeast]: Moody’s: Θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Αφορά τα 3,7 δισ. ευρώ που έχουν επιτόκιο 5,13%

Θετική για το αξιόχρεό της Ελλάδας (credit positive) είναι η έγκριση για την την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όπως αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα έλαβε στις 2 Μαΐου την έγκριση των πιστωτών της στην Ευρωζώνη για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου του 40% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων της στο ΔΝΤ.

«Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες της Ελλάδας για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της και επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του, που είναι και τα δύο θετικά για το αξιόχρεο της χώρας», αναφέρει ο Moody’s .

Τα δάνεια του ΔΝΤ αποτελούν μόλις το 2,6% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά το επιτόκιό τους είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της χώρας, ιδιαίτερα το χρέος από την Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας.

Επιπλέον τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ μικρότερη περίοδο αποπληρωμής από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σημειώνει ο οίκος.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ εφέτος και το επόμενο έτος. Το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά είναι 5,13% έναντι 1,14% που είναι το μέσο κόστος χρηματοδότησής της από το EFSF και τον ESM και έναντι 3,45% και 3,875% που είναι τα τοκομερίδια (κουπόνια) των πρόσφατων εκδόσεων της πενταετούς και 10ετούς ομολόγου, αντίστοιχα.

Αποπληρώνοντας πρόωρα το ΔΝΤ , η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ ή περίπου 0,1% του ΑΕΠ και 2,4% της δαπάνης της για τόκους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!