Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Newsbeast]: Η κατανάλωση φαγητού και η «εξελικτική αναντιστοιχία» που διαπιστώνουν οι ειδικοί
[Newsbeast]: Η κατανάλωση φαγητού και η «εξελικτική αναντιστοιχία» που διαπιστώνουν οι ειδικοί

[Newsbeast]: Η κατανάλωση φαγητού και η «εξελικτική αναντιστοιχία» που διαπιστώνουν οι ειδικοί

Πού οδηγεί το νέο διατροφικό τοπίο αφθονίας

Περισσότερο φαγητό καταναλώνουν οι άνθρωποι όταν είναι παρέα με φίλους ή με την οικογένεια, σε σύγκριση με τις φορές που τρώνε μόνοι τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, φαινόμενο που αποκαλείται κοινωνική διευκόλυνση (social facilitation).

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας έδειξαν ότι αυτοί που δειπνούν με παρέα καταναλώνουν 48% περισσότερο φαγητό συγκριτικά με εκείνους που τρώνε μόνοι και οι γυναίκες με παχυσαρκία καταναλώνουν πάνω από 29% περισσότερο φαγητό όταν τρώνε με παρέα, παρά όταν τρώνε μόνες τους.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανέλυσαν δεδομένα από 42 μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι κοινωνικές περιστάσεις κατανάλωσης φαγητού συνδέονται με αυξημένη πρόσληψη τροφής συγκριτικά με τις περιστάσεις μοναχικών δείπνων.

Οι ερευνητές, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, εξηγούν πως στα αρχαία χρόνια οι τροφοσυλλέκτες μοιράζονταν την τροφή για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους στις περιόδους επισιτιστικής ανασφάλειας. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός επιβίωσης ενδέχεται να διατηρείται μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο όταν είμαστε με φίλους ή με την οικογένεια για ποικίλους λόγους. Πρώτον, επειδή η κατανάλωση τροφής με παρέα είναι συνήθως πιο ευχάριστη δραστηριότητα και τα άτομα αισθάνονται ότι ανταμείβονται περισσότερο απ’ ό,τι όταν τρώνε μόνα. Δεύτερον, επειδή οι κοινωνικές νόρμες καθιστούν την υπερβολική κατανάλωση τροφής αποδεκτή στο πλαίσιο της παρέας, αλλά όχι και όταν είμαστε μόνοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!