Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Newsbeast]: «Καμπανάκι» αφύπνισης για την Παιδεία
[Newsbeast]: «Καμπανάκι» αφύπνισης για την Παιδεία

[Newsbeast]: «Καμπανάκι» αφύπνισης για την Παιδεία

Διαβάστε το άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για την ποιότητα της λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά σε όλους τους τομείς.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Οι νέοι στη χώρα μας υστερούν σε δεξιότητες, όπως ανάγνωση και μαθηματικά, όπως αποτυπώνεται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε. – 28 ως προς το δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Το σύστημα διαθέτει μεγάλης ηλικίας και κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, με τους μισούς από όσους υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να είναι άνω των 50 ετών και με τις αμοιβές όλων να είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Η αξιολόγηση, αντί να εφαρμοστεί στη δημόσια εκπαίδευση, σταμάτησε και στην ιδιωτική, ενώ το σχέδιο εξορθολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έφερε φτωχά, έως μηδαμινά αποτελέσματα.

Τα προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος δεν προέκυψαν, βεβαίως, στη διάρκεια της κρίσης, παρ’ όλο που πολλά από αυτά επιδεινώθηκαν. Εδώ και δεκαετίες συμβιβαζόμαστε με μια παιδεία παραδομένη σε κομματικά, συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα, που ταλαιπωρείται από διαρκείς «μεταρρυθμίσεις» και «αντί-μεταρρυθμίσεις», που φοβάται την αξιολόγηση, και την αριστεία, που απεχθάνεται και δαιμονοποιεί έννοιες όπως η ιδιωτική πρωτοβουλία και η αγορά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!