Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Υεμένη: Οι αυτονομιστές του νότου καταλαμβάνουν τον έλεγχο του Άντεν
[Newsbeast]: Υεμένη: Οι αυτονομιστές του νότου καταλαμβάνουν τον έλεγχο του Άντεν

[Newsbeast]: Υεμένη: Οι αυτονομιστές του νότου καταλαμβάνουν τον έλεγχο του Άντεν

Η χώρα βυθίζεται περαιτέρω στο χάος

Η δύναμη των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης κατέλαβε τον έλεγχο του Άντεν , έδρας της διεθνώς αναγνωρισμένης υεμενίτικης κυβέρνησης, επιφέροντας ένα ρήγμα στον σαουδαραβικό συνασπισμό που πολεμά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τους υποστηριζόμενους από το Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αργά το Σάββατο, η υπό την ηγεσία του Ριάντ συμμαχία απείλησε να λάβει στρατιωτική δράση για την παύση των συγκρούσεων και διέταξε τους αυτονομιστές να αποσυρθούν από στρατόπεδα της κυβέρνησης τα οποία κατέλαβαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το Ριάντ ζήτησε να συγκληθεί επείγουσα συνάντηση για την αποκατάσταση της τάξης.

Από την Τετάρτη στους δρόμους του Άντεν συγκρούσεις μαίνονταν ανάμεσα στους αυτονομιστές του νότου και των κυβερνητικών δυνάμεων, συμμάχων από το 2015 στο στρατιωτικό συνασπισμό που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συγκροτήθηκε για να πολεμήσει τους Χούθι.

Η αποκαλούμενη δύναμη «Ζώνη Ασφαλείας», που εκπαιδεύτηκε, εξοπλίστηκε και υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, είχε ορκιστεί πίστη στην υεμενίτικη κυβέρνηση. Όμως, σύμφωνα με την τελευταία, στις τάξεις της έχουν ενταχθεί κυρίως αυτονομιστές, που πολεμούν με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ξανά ανεξάρτητη Νότια Υεμένη.

Νωρίτερα χθες, η υεμενίτικη κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, που εδρεύει στο Ριάντ και στηρίζεται από το σουνιτικό βασίλειο, χαρακτήρισε πραξικόπημα την κίνηση του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC), στο οποίο συμμετέχει η «Ζώνη Ασφαλείας».

«Καλούμε όλες τις συνιστώσες και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς του STC…να επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους και να αποσυρθούν από τις θέσεις που κατέλαβαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας Τούρκ αλ Μάλκι με ανακοίνωσή του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!