Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Γιορτή της Μητέρας 2019: Η χώρα που οι γυναίκες πέφτουν θύματα της έμφυλης βίας
[Newsbeast]: Γιορτή της Μητέρας 2019: Η χώρα που οι γυναίκες πέφτουν θύματα της έμφυλης βίας

[Newsbeast]: Γιορτή της Μητέρας 2019: Η χώρα που οι γυναίκες πέφτουν θύματα της έμφυλης βίας

Τι είναι η ανδροκρατική, πατριαρχική κουλτούρα που αποκαλείται machismo

Η Ημέρα της Μητέρας αποτελεί μεν γιορτή, αλλά στην Κολομβία είναι διαβόητη, καθώς σημαδεύεται από αθρόα επεισόδια βίας λόγω του φύλου και θανάτους.

Αύριο Κυριακή, οικογένειες θα συγκεντρωθούν, τα λουλούδια και το αλκοόλ θα είναι σε πρώτη ζήτηση, τα εστιατόρια θα είναι γεμάτα με κόσμο.

Στη χώρα των Άνδεων, όμως, η συγκεκριμένη γιορτή είναι μια από τις ημέρες του χρόνου που καταγράφονται τα περισσότερα βίαια επεισόδια, με τις γυναίκες να μετατρέπονται σε θύματ α των περισσότερων, συχνά μέσα στα σπίτια τους.

Ιστορικά, η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία καταγράφει έξαρση περί την Ημέρα της Μητέρας και την ημέρα της γιορτής, όπως και ο δείκτης των ανθρωποκτονιών.

Ο αριθμός των φόνων στην Κολομβία τις ημέρες πριν από την Ημέρα της Μητέρας και την ίδια την ημέρα της γιορτής κατέγραψε αύξηση τα τελευταία τρία συναπτά χρόνια: σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Κολομβίας, πέρυσι συνολικά σκοτώθηκαν 126 άνθρωποι το τριήμερο της Ημέρας της Μητέρας, από 121 το 2017 και 114 το 2016.

Ο ημερήσιος δείκτης των ανθρωποκτονιών στην Κολομβία, μια χώρα περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, ανήλθε το 2018 στις 34.

Η Ημέρα της Μητέρας είναι «μια από τις ημέρες της χρονιάς που καταγράφονται τα περισσότερα επεισόδια βίας με θύματα γυναίκες» στην Κολομβία, ενώ τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυξάνεται επίσης «η βία μεταξύ ανδρών», τονίζει η Άνα Γουέμες Γκαρσία, επικεφαλής της υπηρεσίας ΗΕ Γυναίκες στη χώρα.

Η βία λόγω του φύλου στην Κολομβία συνδέεται με την ανδροκρατική, πατριαρχική κουλτούρα που αποκαλείται machismo.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!