Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Newsbeast]: Γιατί «χάνονται» 11 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής κάθε χρόνο
[Newsbeast]: Γιατί «χάνονται» 11 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής κάθε χρόνο

[Newsbeast]: Γιατί «χάνονται» 11 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής κάθε χρόνο

Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας διεκδικεί υψηλό τίμημα για το 2017

Ο παιδικός καρκίνος είναι υπεύθυνος για την απώλεια πολλών ετών υγιούς ζωής και για τον πρώιμο θάνατο.

Λόγω της ελλιπούς διάγνωσης και της δυσχερούς πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας η ασθένεια αυτή πλήττει περισσότερο τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Oncology».

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 2017 ο παιδικός καρκίνος ήταν υπεύθυνος για την απώλεια 11,5 εκατομμυρίων ετών υγιούς ζωής, σύμφωνα με την Global Burden of Disease Study – GBD, την πρώτη μελέτη του είδους σχετικά με τον παιδικό και εφηβικό καρκίνο σε 195 χώρες.

Η παρούσα έρευνα εκτιμά τα χρόνια υγιούς ζωής που χάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι με καρκίνο λόγω της νόσου, αναπηριών ή πρώιμου θανάτου– πρόκειται για μία μέτρηση που ονομάζεται Έτη Ζωής σε Κατάσταση Αναπηρίας (disability-adjusted life years -DALYs). Κάθε ένα έτος ζωής σε κατάσταση αναπηρίας ισοδυναμεί με ένα απολεσθέν έτος υγιούς ζωής. Στα παιδιά όμως που είχαν επιβιώσει από καρκίνο, οι αναπηρίες περιορίζονταν στα 10 πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση, όχι σε όλη την πορεία της ζωής τους, κάτι που εξηγεί γιατί ο παιδικός καρκίνος συχνά υποτιμάται.

Η δρ. Λίζα Φορς από το St. Jude Children’s Research Hospital στις ΗΠΑ η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας μαζί με το Ινστιτούτο για την Ιατρική Μέτρηση και Εκτίμηση (Health Metrics and Evaluation) εξήγησε ότι παρατηρώντας τον παιδικό καρκίνο από το πρίσμα των ετών ζωής σε κατάσταση αναπηρίας μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ολέθριες συνέπειές του στα παιδιά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!