Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Newsbeast]: Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δρουν καλύτερα το βράδυ
[Newsbeast]: Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δρουν καλύτερα το βράδυ

[Newsbeast]: Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση δρουν καλύτερα το βράδυ

Ποια η σημασία της «χρονοθεραπείας» στη λήψη τους

Η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση πριν τον ύπνο παρά κατά την πρωινή αφύπνιση περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal», είναι η πρώτη που διερεύνησε την επίδραση που έχει η χρονική στιγμή της ημέρας κατά την οποία ο ασθενής παίρνει το αντιυπερτασικό του φάρμακο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ο καθηγητής Ραμόν Ερμίδα, βασικός συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, είπε ότι η επίδραση του χρόνου εξηγείται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος, καθώς οι χημικές διεργασίες μέσα στο σώμα μας ποικίλουν κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. Αυτό σημαίνει, κατά τον καθηγητή, ότι το ίδιο φάρμακο μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα αν χορηγηθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα, πράγμα που ονομάζεται «χρονοθεραπεία».

Ο Ερμίδα εξήγησε ότι το ίδιο αντιυπερτασικό, στην ίδια δόση χορηγούμενο δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, έχει τελείως διαφορετική φαρμακοκινητική και φαρμακοδυναμική και έτσι συμπεριφέρεται σαν δύο διαφορετικά φάρμακα.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η υπέρταση κατά τον ύπνο και οι μικρές διαφορές μεταξύ της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων .

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!