Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Το Facebook λογοκρίνει έργο ηγετικής φυσιογνωμίας του ρωσικού φουτουρισμού
[Newsbeast]: Το Facebook λογοκρίνει έργο ηγετικής φυσιογνωμίας του ρωσικού φουτουρισμού

[Newsbeast]: Το Facebook λογοκρίνει έργο ηγετικής φυσιογνωμίας του ρωσικού φουτουρισμού

Ένας αλγόριθμος ήταν αυτός που έκανε όλη τη… ζημιά

Η πρώτη… επίθεση λογοκρισίας ενάντια στα έργα της Νατάλια Γκοντσαρόβα, της εμβληματικής δημιουργού της Ρωσικής Πρωτοπορίας και μίας από τις καλλιτέχνιδες που επηρέασαν βαθιά τη ζωγραφική τεχνοτροπία του 20ου αιώνα, είχε πραγματοποιηθεί το 1910 και οφειλόταν στην κοινωνική αιδημοσύνη της εποχής της.

Τα τολμηρά γυναικεία γυμνά, που ο δημιουργικός της οίστρος απαθανάτιζε πάνω στον καμβά, σκανδάλισαν τη μικροαστική ηθική της Ρωσίας των αρχών του αιώνα και της στοίχισαν διώξεις και δίκες για προσβολή της δημοσίας αιδούς και για πορνογραφία, κατηγορίες που τελικά εξέπεσαν.

Όμως, 109 χρόνια αργότερα, εκείνος που τελικά θέλησε να καλύψει με ένα πέπλο σεμνότητας τα έργα της Γκοντσαρόβα ήταν ένας… αλγόριθμος. Μοιάζει παράξενο, όμως συνέβη και συνέβη στο βίντεο στο Facebook για τη διαφημιστική προώθηση της έκθεσης της πολυεδρικής αυτής καλλιτέχνιδας και Ηγερίας του ρωσικού φουτουρισμού στο Παλάτσο Στρότσι της Φλωρεντίας, που θα εγκαινιασθεί στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το οπτικοακουστικό υλικό δεν προβλήθηκε ποτέ, διότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκρινε πως σε αυτό «προβάλλονται εικόνες που απεικονίζουν γυμνά και τμήματα ακάλυπτου σώματος σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό». Η λογοκρισία αφορά τον πίνακα «Γυναικείο μοντέλο (σε μπλε φόντο)», που θα εκτίθεται στο Παλάτσο Στρότσι, έως τον Ιανουάριο του 2020, στο πλαίσιο της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης για την ανατρεπτική ζωή και δημιουργία της Γκοντσαρόβα, σε αντιπαράθεση με δημιουργίες άλλων μεγάλων δημιουργών, που στάθηκαν πηγή έμπνευσης και αναφοράς για την ίδια και τη δουλειά της: όπως έργα του Πολ Γκογκέν, του Ανρί Ματίς, του Πάμπλο Πικάσο και του Ουμπέρτο Μποτσόνι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!