Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Εταιρεία νοίκιασε ένα από τα νησιά του Σολομώντα
[Newsbeast]: Εταιρεία νοίκιασε ένα από τα νησιά του Σολομώντα

[Newsbeast]: Εταιρεία νοίκιασε ένα από τα νησιά του Σολομώντα

Έχει έκταση δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα και 1.200 κατοίκους

Το αρχιπέλαγος των Νησιών Σολομώντα δέχθηκε να μισθώσει σε μια κινεζική επιχείρηση ένα από τα νησιά του με προοπτική την ανάπτυξη μιας ειδικής οικονομικής ζώνης, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η γειτονική Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ανησυχίες για τον κινεζικό επεκτατισμό στον Ειρηνικό.

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν πως η εν λόγω συμφωνία συνήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την επομένη της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και τα Νησιά Σολομώντα , τα οποία είχαν προηγουμένως διακόψει τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν για να εγκαθιδρύσουν σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπως και η τεράστια πλειονότητα των χωρών του κόσμου.

«Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας» συνήφθη ανάμεσα στην Κεντρική Επαρχία του αρχιπελάγους και την εταιρεία China Sam Group και αφορά το Τουλάγκι, ένα μικρό νησί έκτασης δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων που αριθμεί 1.200 κατοίκους και διαθέτει ένα φυσικό λιμάνι σε βαθιά νερά που μπορεί να ανταποκριθεί σε στρατιωτικές ανάγκες.

Πρώην ναυτική βάση της Ιαπωνίας σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το Γκουανταλκανάλ, το νησί υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Στη συμφωνία με την China Sam αναφέρεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί εκεί ένα διυλιστήριο, όμως η ενδεχόμενη χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αυτή που μπορεί να ανησυχήσει τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

«Το Μέρος Α (η Κεντρική Επαρχία) επιθυμεί να εκμισθώσει το σύνολο του νησιού Τουλάγκι και τα γειτονικά νησιά στο Μέρος Β (China Sam) για την ανάπτυξη μιας ειδικής οικονομικής ζώνης», αναφέρεται στο έγγραφο αυτό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!