Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: «Επέζησα»: Άνθρωποι που βίωσαν τη φρίκη του Άουσβιτς τίμησαν τη μνήμη όσων χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα
[Newsbeast]: «Επέζησα»: Άνθρωποι που βίωσαν τη φρίκη του Άουσβιτς τίμησαν τη μνήμη όσων χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα

[Newsbeast]: «Επέζησα»: Άνθρωποι που βίωσαν τη φρίκη του Άουσβιτς τίμησαν τη μνήμη όσων χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα

«Πονάει η καρδιά μου όταν λέω ότι τους δολοφόνησαν»

«Τα παπούτσια μου βρίσκονται στο Άουσβιτς, αλλά εγώ είμαι ζωντανή, εδώ».

Για τη Γιόνα Αμίτ και τους περίπου 100 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος , που συμμετείχαν χθες στις τελετές για τη συμπλήρωση 75 ετών από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι αναμνήσεις αυτού του μακρινού παρελθόντος δεν έχουν σβήσει.

Ηγέτες πολλών χωρών, όπως οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν , βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ σήμερα για να τιμήσουν τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, σε μια αίθουσα του Γιαντ Βασέμ. Μαζί τους, οι 100 επιζήσαντες που θυμήθηκαν και μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η 81χρονη Γιόνα Αμίτ έδειξε φωτογραφίες της οικογένειάς της, στην προπολεμική Ιταλία όπου μεγάλωσε. Όταν ήταν πέντε χρονών, η Γιόνα αντάλλαξε τα παπούτσια της με τον συνομήλικο εξάδελφό της, τον Γιτζάκ Μπέργκερ, που εκείνη αποκαλούσε χαϊδευτικά «Γιτζούκο».

Εκείνη κατάφερε να περάσει τα ιταλοελβετικά σύνορα και να σωθεί, όμως ο Γιτζούκο στάλθηκε στο Άουσβιτς και πέθανε στους θαλάμους αερίων, εξήγησε η Γιόνα, που συνοδευόταν από μια ανιψιά της.

Δίπλα της, η Φάνι Μπεν Αμί δυσκολεύεται μέχρι και σήμερα να μιλήσει για τους γονείς της που εκτελέστηκαν από τους Ναζί – ο πατέρας της στο στρατόπεδο εξόντωσης του Μαϊντάνεκ, η μητέρα στης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!