Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Newsbeast]: Ένα πρότυπο πείραμα για την Ελλάδα άμεσα συνυφασμένο με τους γιους του Δία και το έργο τους
[Newsbeast]: Ένα πρότυπο πείραμα για την Ελλάδα άμεσα συνυφασμένο με τους γιους του Δία και το έργο τους

[Newsbeast]: Ένα πρότυπο πείραμα για την Ελλάδα άμεσα συνυφασμένο με τους γιους του Δία και το έργο τους

Το χωριό των καλλιτεχνών στην Κρήτη που αναβιώνει τις πανάρχαιες τέχνες του νησιού

Από το 2000 υπάρχει μια ομάδα καλλιτεχνών-τεχνιτών στα Χανιά που έχει δημιουργήσει μια κοινότητα με σκοπό την ανάδειξη και την διατήρηση των αρχαίων τεχνών, που συνδέονται τόσο με την ζωή των κατοίκων της Κρήτης, όσο και με τον πολιτισμό του νησιού.

Μια εμπειρία που αξίζει κανείς να βιώσει, για να δει από κοντά και εκ των έσω την αναβίωση πανάρχαιων τεχνικών όπως η μεταλλουργία, η κεραμική, η υφαντουργία κ.α. και να ζήσει μοναδικές στιγμές που δεν θα έχει την ευκαιρία να βιώσει κάπου αλλού.

Λίγα λόγια για την ονομασία και την ιστορία του χωριού

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Βερέκυνθος ήταν το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι γιοι του Δία , Ιδαίοι Δάκτυλοι, οι οποίοι ήταν προστάτες των τεχνών και εγκαταστάθηκαν σε αυτό προκειμένου να διδάξουν στους ανθρώπους τις πανάρχαιες τέχνης της κεραμικής, μεταλλουργίας, υαλουργίας και υφαντικής στους ανθρώπους.

Πρόκειται για τους αρχαιότερους κατοίκους της Κρήτης και τους πρώτους που ανακάλυψαν τη χρήση του πυρός, το χαλκό και το σίδηρο, καθώς και την κατεργασία τους με τη φωτιά. Μάλιστα, ως τόπος ανακάλυψης του σιδήρου αναφέρεται ένα βουνά με προελληνική ονομασία: ο Βερέκυνθος.

Πιο συγκεκριμένα οι Ιδαίοι Δάκτυλοι –πιστεύεται ότι ήταν πέντε, όσα και τα δάχτυλα του χεριού– εξόριζαν το μετάλλευμα του σιδήρου από το βουνό, σημερινή ονομασία Μαλάξα στο νομό Χανίων, και το επεξεργάζονταν αμέσως μετά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!