Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 3 kmh
Home | ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | [Newsbeast]: Η Ελλάδα, η χώρα των γερασμένων φορτηγών
[Newsbeast]: Η Ελλάδα, η χώρα των γερασμένων φορτηγών

[Newsbeast]: Η Ελλάδα, η χώρα των γερασμένων φορτηγών

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία

Καθώς ο στόλος των επαγγελματικών οχημάτων στην Ελλάδα ήταν ήδη γερασμένος πριν την κρίση, προστέθηκε και η έλλειψη θέσπισης μέτρων (κινήτρων και αντικινήτρων), με αποτέλεσμα η Ελλάδα πλέον να βρίσκεται στην τελευταία θέση από πλευράς παλαιότητας φορτηγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μια αρνητική «πρωτιά», καθώς οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην οδική ασφάλεια είναι δραματικές, όπως και στην αξιοπιστία των μεταφορών. Ανά αντιρρυπαντική τεχνολογία (Euro), τα στοιχεία είναι εξίσου απογοητευτικά:

Αντίθετα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, προς αποφυγή των δυσμενών συνεπειών από τα υπέργηρα φορτηγά και λεωφορεία, έχουν προβεί ήδη από δεκαετίες σε θέσπιση μέτρων για τη μείωση κυκλοφορίας μεσαίων και βαρέων οχημάτων στα αστικά κέντρα.

Οι περισσότερες χώρες έχουν καθιερώσει άδεια εισόδου επί πληρωμή, μέσω αυτοκόλλητου sticker, που παρέχεται στους κατόχους φορτηγών και λεωφορείων, ώστε να πληρώνουν έναντι της επιβάρυνσης που προκαλούν, βασιζόμενο στην ηλικία, στους ρύπους που εκπέμπει και στο βάρος του φορτηγού. Ακόμα περισσότερο, στις πλέον προοδευτικές χώρες, όπως στην Σουηδία, τα λεωφορεία και φορτηγά επιτρέπεται να κυκλοφορούν το πολύ ως έξι χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησης τους.

Κατά συνέπεια αυτό που θα περίμενε κανείς από την ελληνική πολιτεία είναι, επειγόντως να λάβει μέτρα για την ανανέωση των παλαιών φορτηγών και λεωφορείων, ώστε να ανανεωθεί ο παλαιότερος και πλέον ρυπογόνος στόλος της ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά, με κίνητρα και αντικίνητρα θα έπρεπε να είναι τα εξής:

  • Κυμαινόμενα τέλη κυκλοφορίας, αναλόγως με την αντιρρυπαντική τεχνολογία (Euro) και το βάρος /θέσεις των επαγγελματικών οχημάτων, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος στα φορτηγά /λεωφορεία της πλέον σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!