Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Newsbeast]: Εκλογές: Η χρονιά των… εφτά πρωθυπουργών
[Newsbeast]: Εκλογές: Η χρονιά των… εφτά πρωθυπουργών

[Newsbeast]: Εκλογές: Η χρονιά των… εφτά πρωθυπουργών

Μεταξύ αυτών και κυβερνήσεις που έζησαν για 15 μέρες, 13, 7, ακόμα και 3

Η χρονιά του 1865 ήταν ιδιαιτέρως επεισοδιακή για τα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.

Παλάτι, προσωπικές φιλοδοξίες, ταραγμένο πολιτικό κλίμα, ισχνές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες κι άλλα πολλά είδαν τις κυβερνήσεις να αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Ίσως και γρηγορότερα!

H κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη ανέλαβε τα ηνία στις 26 Ιουλίου 1864 και πορεύτηκε ως την παραίτησή της στις 2 Μαρτίου 1865. Το Υπουργείον Κανάρη πρόλαβε να καταρτίσει ένα από τα πιο φιλελεύθερα και δημοκρατικά Συντάγματα της Ευρώπης (του 1864), καθιερώνοντας τη βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και την καθολική και μυστική ψηφοφορία.

Και μετά θα άρχιζαν τα «τρελά»! Οι βουλευτικές εκλογές του 1865 απέδωσαν πράγματι την πρώτη γνήσια κοινοβουλευτική κυβέρνηση της χώρας μας, στη βάση του νόμου της Β’ Εθνικής Συνέλευσης για «έναν βουλευτή ανά 10.000 ψυχές».

Πρωθυπουργός χρημάτισε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, οπαδός της συνταγματικής βασιλείας, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στις 2 Μαρτίου. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση που θα ανέβαινε και θα έπεφτε μέσα στη Βουλή, δημοκρατικότατα δηλαδή, μετατρέποντας σε νομοσχέδια όλα τα διατάγματα με τα οποία κυβερνήθηκε η χώρα στο διάστημα της μεσοβασιλείας.

Η ισχνή πλειοψηφία των 80 εδρών που απέσπασε ωστόσο και η καταψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου του (περί ενίσχυσης της ακτοπλοΐας και δημιουργίας δημόσιων δρόμων) θα ανάγκαζαν τον Κουμουνδούρο να παραιτηθεί στις 20 Οκτωβρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!