Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Newsbeast]: Η δραματική κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο
[Newsbeast]: Η δραματική κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο

[Newsbeast]: Η δραματική κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο

Διαβάστε το άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στο newsbeast.gr

Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως, εξαιτίας της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, είναι τεράστια.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Μόνο στον τομέα του τουρισμού, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία τους, έχουν χαθεί μέχρι τώρα εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο. Η κρουαζιέρα έχει καταρρεύσει και ξένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί μειώνουν τις απευθείας πτήσεις, θέτουν νησιά εκτός προγραμμάτων ή ζητούν μειώσεις τιμών. Οι επιπτώσεις, όμως, δεν είναι μόνο οικονομικές.

Εκτείνονται και στο επίπεδο της ασφάλειας, της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Ο συνεχιζόμενος περιορισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, ενώ είναι αναμενόμενο να οδηγεί και σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.

Από την άλλη, τα αισθήματα απελπισίας και οργής στις τοπικές κοινωνίες ενισχύονται, καθώς πολίτες και επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής και τις ανοχής τους. Αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και αβοήθητοι, απέναντι σε ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνάμεις τους και τους δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις.

Είναι αυτονόητο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα με διεθνείς διαστάσεις, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο.

Η Ευρώπη έχει χρέος να κάνει αυτό που δεν κατάφερε με την κρίση χρέους: να υιοθετήσει μια συγκροτημένη, συνεκτική προσέγγιση, η οποία θα πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από μεμονωμένες στρατηγικές και σκοπιμότητες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!