Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 2 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Newsbeast]: Τα δέντρα «τουιτάρουν» για την κλιματική αλλαγή
[Newsbeast]: Τα δέντρα «τουιτάρουν» για την κλιματική αλλαγή

[Newsbeast]: Τα δέντρα «τουιτάρουν» για την κλιματική αλλαγή

Πρωτότυπη πρωτοβουλία ολλανδικού Πανεπιστημίου

Τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιούν επιστήμονες στην Ευρώπη για να καταγράψουν και να αναδείξουν με πρωτότυπο τρόπο τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και ειδικά στα δέντρα.

Ειδικοί από το ερευνητικό πρόγραμμα STReESS (Studying Tree Responses to extreme Events: a Synthesis), με επικεφαλής τη δρα Ούτε Σας-Κλάασεν του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, τοποθέτησαν αισθητήρες πάνω σε δέντρα, οι οποίοι καθημερινά «διαβάζουν» την ποσότητα και την ταχύτητα του νερού που μεταφέρεται στο δέντρο, τον ρυθμό ανάπτυξης του δέντρου και άλλα δεδομένα.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά μεταδίδονται ασύρματα σε ένα λογαριασμό Twitter, o οποίος στέλνει μηνύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την πρωτοβουλία αυτή, τα δεδομένα δείχνουν πώς οι ξηρές και ζεστές καιρικές συνθήκες επιδρούν στο νερό που έχει ένα δέντρο και πώς αυτό επηρεάζει την ανάπτυξή του. Πέρα από τα tweets, τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται οπτικοποιημένα -και σε πραγματικό χρόνο- στην ιστοσελίδα Treewatch .

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες σε δώδεκα δέντρα σε τοποθεσίες στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, στέλνοντας μηνύματα που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πάνω τους, σε πραγματικό χρόνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!