Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Newsbeast]: Αντιπαράθεση Στυλιανίδη-Βαρουφάκη στη συνταγματική αναθεώρηση
[Newsbeast]: Αντιπαράθεση Στυλιανίδη-Βαρουφάκη στη συνταγματική αναθεώρηση

[Newsbeast]: Αντιπαράθεση Στυλιανίδη-Βαρουφάκη στη συνταγματική αναθεώρηση

Ανέβηκαν οι τόνοι

«Το Σύνταγμα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια ευχή, μια σφραγίδα του κράτους. Κι αυτό γιατί πρώτα πρέπει να εγκαθιδρυθεί η λαϊκή κυριαρχία και έπειτα αυτή να εμπεδωθεί και να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας πως στη χώρα μας είδαμε τα τελευταία χρόνια το Σύνταγμα μας να ευτελίζεται.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό και δεν έχει αξία», ξεκαθάρισε και επισήμανε ότι ενώ στο ΜέΡΑ25 αντιπαθούν την πατριδολαγνεία ως βαθιά διεθνιστές, είναι ωστόσο ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι η μοναδική πραγματική Δημοκρατία υπήρξε στην Αρχαία Αθήνα «και αυτό μάλιστα για πολύ λίγες δεκαετίας, με τις γνωστές φυσικά ενστάσεις και τα ζητήματα που υπήρξαν».

Ήταν η μόνη Δημοκρατία στην οποία ίσχυσε αυτό που ο Αριστοτέλης όριζε ως Δημοκρατία, το να αποφασίζουν δηλαδή οι φτωχοί και τότε πράγματι πολίτες άκληροι, οι φτωχοί είχαν ισηγορία και ισονομία ψήφου στην εκκλησία του δήμου, προσέθεσε ο κ. Βαρουφάκης. Ανέφερε ότι αντιθέτως οι δυτικές δημοκρατίες δεν βασίστηκαν σε αυτή, αλλά στη Magna Carta, η οποία εξασφάλιζε τα δικαιώματα των βαρόνων έναντι του βασιλιά, με προβλέψεις μάλιστα μέσα για σκλάβους. Όπως και το Αμερικανικό Σύνταγμα – είπε – όπου έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ο “δήμος” να εξαιρεθεί από την Δημοκρατία, οι πολλοί δηλαδή να βρίσκονται εκτός των αποφάσεων και να μην κινδυνεύει η αριστοκρατία των ιδιοκτητών από τους πολίτες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!