Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Αφιερωμένο στα πρέτζελ το σημερινό doodle της Google
[Newsbeast]: Αφιερωμένο στα πρέτζελ το σημερινό doodle της Google

[Newsbeast]: Αφιερωμένο στα πρέτζελ το σημερινό doodle της Google

Η ιστορία του αγαπημένου αρτοσκευάσματος ο ετήσιος τζίρος του οποίου μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 180 εκατ. δολάρια

Στα πολύ γνωστά, αγαπημένα και… πεντανόστιμα πρέτζελ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google .

Λεπτό, αλμυρό και εύθρυπτο αρτοσκεύασμα, σε σχήμα χαλαρού κόμπου, δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ. Παρασκευάζεται από αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο (αλισίβα) και αλάτι. Το μέγεθος ενός κλασσικού πρέτζελ, με το δικό μας κουλουράκι, σχεδόν ταυτίζονται. Οι αμερικανικές αρτοβιομηχανίες φτιάχνουν μίνι-πρέτζελ στο τέταρτο ενός συνηθισμένου, αλλά και «σούπερ- πρέτζελ» στο μέγεθος κουλούρας. Ο ετήσιος τζίρος στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια δολάρια.

Η καταγωγή του πρέτζελ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι προέρχεται από τη Νότια Γερμανία, όπου είναι γνωστό και σήμερα με την ονομασία Brezel. Άλλες αναφέρουν ως τόπο προέλευσής του την Αλσατία, περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας, που συνορεύει με τη Γερμανία.

Πολλές είναι και οι ιστορίες για το σχήμα του πρέτζελ. Μία εκδοχή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sansimera.gr , αναφέρει ότι ένας φούρναρης, που κατηγορείτο για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του. Έπρεπε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Ο εφευρετικός φούρναρης διαμόρφωσε κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το πρέτζελ. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού, ενώ μια τρίτη ότι η κάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!