Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News247]: Από το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ περνάμε στη διαχείριση των συνεπειών, αλλά και των κερδών
[News247]: Από το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ περνάμε στη διαχείριση των συνεπειών, αλλά και των κερδών

[News247]: Από το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ περνάμε στη διαχείριση των συνεπειών, αλλά και των κερδών

Με τις διαβουλεύσεις σχετικά με τους όρους του deal φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι και την περίφημη πλέον τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία προέβλεπε μείωση της “ανακτήσιμης διαφοράς” των 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από προηγούμενα χρόνια

Τις συνέπειες που θα είχε σε πολιτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο η χώρα από ένα πιθανό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με Αζέρους και Ιταλούς για τον ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση τις γνώριζε καλά.

Γνώριζε επίσης ότι, ουσιαστικά, ο μόνος δρόμος μέσω του οποίου θα είχε ευτυχή κατάληξη ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν η ανατροπή της «τροπολογίας Σκουρλέτη».

Υπενθυμίζεται ότι η «τροπολογία Σκουρλέτη» μείωσε δραματικά τα έσοδα που είχε λαμβάνειν μελλοντικά ο ΔΕΣΦΑ για τις επενδύσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, και συνεπώς περιόρισε τα κέρδη των – όποιων – ιδιοκτητών του, προς όφελος βεβαίως των πελατών φυσικού αερίου που δεν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπέρογκες αυξήσεις για τα τέλη του δικτύου μεταφοράς.

Είναι αλήθεια ότι η  τροπολογία Σκουρλέτη ήταν πιθανόν η αφορμή και όχι η αιτία για να αμφισβητήσουν οι Αζέροι το deal. Παράγοντες που παρακολούθησαν από κοντά τα μπρος – πίσω της διαδικασίας μαρτυρούν ότι η Socar, αντιμετωπίζοντας οικονομικό πρόβλημα λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου (πράγμα που έκανε την κυβέρνηση Αλίγεφ να αναζητά διεθνή χρηματοδότηση για να καλύψει τις υποχρεώσεις της), ουδέποτε έδειξε σπουδή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της εξαγοράς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS247

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!