Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [News]: Η ρήση του αρχαίου έλληνα ποιητή και τι μπορεί να μας διδάξει περί ηγεσίας
[News]: Η ρήση του αρχαίου έλληνα ποιητή και τι μπορεί να μας διδάξει περί ηγεσίας

[News]: Η ρήση του αρχαίου έλληνα ποιητή και τι μπορεί να μας διδάξει περί ηγεσίας

Η αλεπού και ο σκαντζόχοιρος που μας καλούν να διαλέξουμε τι είδους άνθρωποι είμαστε

Ο Αρχίλοχος ήταν ένας φημισμένος λυρικός ποιητής από την Πάρο που έζησε μεταξύ 680-630 π.Χ., αφήνοντας παρακαταθήκη τους σατιρικούς του στίχους.

Ο γνωστότερος που διασώζεται ως τις μέρες μας λέει: «Πολλ’ οίδ’ ἀλώπηξ, ἐχῖνος δέ έν, μέγα», η αλεπού ξέρει πολλά δηλαδή αλλά ο σκαντζόχοιρος ένα, μεγάλο.

Ο στίχος ερμηνεύεται συνήθως στη βάση πως κάποιοι άνθρωποι κοιτούν τις λεπτομέρειες σε ό,τι κάνουν, όπως η αλεπού, ενώ άλλοι είναι καλοί στο ένα και μεγάλο όραμα που έχουν, όπως ο σκαντζόχοιρος.

Την παραβολή του Αρχίλοχου χρησιμοποιούν στις μέρες μας όσοι θέλουν να μιλήσουν περί διοίκησης επιχειρήσεων, τέτοια εντύπωση προκαλεί. Όπως κάνει, για παράδειγμα, ο καθηγητής του Yale, John Lewis Gaddis, τόσο στις πανεπιστημιακές παραδόσεις του όσο στο σύγγραμμά του «On Grand Strategy» για τους μελλοντικούς ηγέτες.

Ο καθηγητής μας λέει λοιπόν πως οι μεγάλοι ηγέτες και οι στοχαστές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως αλεπούδες και σκαντζόχοιροι. Το ίδιο έκανε και ο ρωσο-βρετανός πολιτικός διανοητής Isaiah Berlin το 1953, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως η διάκριση του έλληνα ποιητή είναι «μια από τις πιο βαθιές διαφορές που διακρίνουν συγγραφείς και στοχαστές, αλλά και τα ανθρώπινα όντα εν γένει».

Στη συλλογιστική του Berlin, ο σκαντζόχοιρος «συνδέει τα πάντα με ένα μεγάλο και κεντρικό όραμα, μια μοναδική, καθολική και οργανωτική αρχή κάτω από την οποία αποκτούν νόημα ό,τι είναι και ό,τι πει». Η αλεπού, από την άλλη, «επιδιώκει πολλούς σκοπούς, συχνά άσχετους μεταξύ τους, ακόμα και αντιφατικούς, που δεν συνδέονται με ηθικές ή αισθητικές αρχές».

Στη σκέψη του, ο Δάντης ήταν σκαντζόχοιρος, ενώ ο Σέξπιρ και ο Τζόις ήταν αλεπούδες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!