Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [News]: Πολεμώντας τις πυρκαγιές με… φωτιά
[News]: Πολεμώντας τις πυρκαγιές με… φωτιά

[News]: Πολεμώντας τις πυρκαγιές με… φωτιά

«Οι δασοπυροσβέστες συνήθως ανάβουν την φωτιά κατά μήκος γραμμικού στοιχείου γυμνού από καύσιμη ύλη»

Εργαλείο δασοπυρόσβεσης μπορεί να γίνει η ίδια η φωτιά μέσω της μεθόδου του αντιπυρός, η οποία στηρίζεται στη χρήση φωτιάς που ανάβουν οι δασοπυροσβέστες στον δρόμο μια επερχόμενης πυρκαγιάς , με στόχο να ανακόψουν την εξάπλωσή της.

Στο αντιπύρ και τη χρήση του στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο 19ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ερευνητής στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων, με βάση εργασία που εκπόνησε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου με τίτλο «PREVention Action Increases Large fire response preparedness» (PREVAIL), μαζί με τον Μιλτιάδη Αθανασίου από το Wildfire Management Consulting and Training, τους Γιώργο Καζάκη και Dany Ghosn από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και τον Κωνσταντίνο Καούκη από το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων.

Όπως εξηγεί ο κ.Ξανθόπουλος, «το αντιπύρ είναι μια μέθοδος καταστολής των δασικών πυρκαγιών και στη σημερινή εποχή, που χαρακτηρίζεται από πυρκαγιές όλο και μεγαλύτερης έντασης, οι οποίες είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν με άμεση προσβολή του μετώπου, το αντιπύρ αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις ένα σημαντικό εργαλείο δασοπυρόσβεσης που όμως στη χώρα μας δεν μπορεί επισήμως να χρησιμοποιηθεί».

«Οι δασοπυροσβέστες συνήθως ανάβουν την φωτιά κατά μήκος γραμμικού στοιχείου γυμνού από καύσιμη ύλη, όπως δρόμος, αντιπυρική ζώνη, κλπ., προς την πλευρά από την οποία πλησιάζει το επερχόμενο μέτωπο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!