Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ | [News]: Μόσταρ, ταξίδι στο χρόνο στην καταπράσινη βοσνιακή πόλη
[News]: Μόσταρ, ταξίδι στο χρόνο στην καταπράσινη βοσνιακή πόλη

[News]: Μόσταρ, ταξίδι στο χρόνο στην καταπράσινη βοσνιακή πόλη

Με μακραίωνη ιστορία και θαυμαστές φυσικές εικόνες

Το Μόσταρ αποτελεί σταυροδρόμι από την αρχαιότητα. Χτισμένο σε κοιλάδα και περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και αγκαλιάζεται από τον ποταμό Νερέτβα.

Μόσταρ σημαίνει ο φύλακας της γέφυρας και αναφέρεται στο διαχρονικό σύμβολο της πόλης, την Στάρι Μοστ. Η ξακουστή παλιά γέφυρα κατασκευάστηκε το 1557 και μετά την καταστροφή της το 1993 ανοικοδομήθηκε το 2006.

Το χρώμα της καμάρας αλλάζει ανάλογα με το φως και την ώρα της ημέρας, ενώ ένα από τα πιο διάσημα σπορ της περιοχής είναι οι βουτιές από εκεί στα νερά του ποταμού.

Από το 2005 η τοξωτή πεζογέφυρα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι πύργοι Τάρα και Χαλεμπίγια χτίστηκαν σε κάθε μια από τις πλευρές της και ο πρώτος φιλοξενεί σήμερα το μουσείο της παλιάς Γέφυρας.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό γεφυράκι Κρίβα Κουπρίγια που χρονολογείται από το 1558 και βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Νερέτβα. Το νέο μοναστήρι των Φραγκισκανών χρονολογείται από το 1894 και διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με περισσότερους από 50.000 τόμους, καθώς και αρχεία με 536 χειρόγραφα σε διάφορες γλώσσες.

Το τζαμί Καραντιόζ Μπεκ που περιβάλλεται από ψηλά σκιερά δέντρα χτίστηκε το 1557 και αποτελεί το μεγαλύτερο της χώρας, ενώ το τζαμί του Πασά βρίσκεται πάνω από τη βραχώδη αριστερή όχθη του Νερέτβα. Το τζαμί Ταμπάκικα περιβάλλονταν από τα εργαστήρια των σιδηρουργών και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!