Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [News]: Μίνι-κάμερα εκτυπώνεται τρισδιάστατα και διαθέτει το μάτι του αετού
[News]: Μίνι-κάμερα εκτυπώνεται τρισδιάστατα και διαθέτει το μάτι του αετού

[News]: Μίνι-κάμερα εκτυπώνεται τρισδιάστατα και διαθέτει το μάτι του αετού


Γερμανοί ερευνητές δημιούργησαν μία μικροσκοπική κάμερα, που μιμείται την φυσική κοφτερή «ματιά του αετού» και άλλων θηρευτών, καθώς διαθέτει πολύ μεγάλη ευκρίνεια κεντρικής όρασης, συνδυασμένη με μια ευρεία αλλά λιγότερο οξεία περιφερειακή όραση.

Η κάμερα έχει παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτό να γίνει άμεση τρισδιάστατη εκτύπωση ενός τόσο πολύπλοκου φωτογραφικού συστήματος σε ένα «τσιπάκι», προκειμένου να δημιουργηθεί μια πολυδιαφραγματική κάμερα.

Το επίτευγμα μπορεί να βρει πρακτικές εφαρμογές στην ιατρική (π.χ. για ενδοσκόπια-κάμερες), στους οπτικούς αισθητήρες των ρομπότ, στις κάμερες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ή των αυτόνομων οχημάτων, σε «γκάτζετ» για κατασκόπους κ.α.

Η δημιουργία της νέας κάμερας αποτελεί άλλο ένα βήμα προόδου στο συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο της μικρο-οπτικής, στο οποίο έχει επέλθει επανάσταση με τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η νέα κάμερα τραβά εικόνες με μεγάλη ευκρίνεια στο κέντρο, μιμούμενη το βοθρίο του ματιού, την κεντρική περιοχή που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση.

Το τσιπάκι της κάμερας διαθέτει τέσσερις πλαστικούς εκτυπωμένους μικροφακούς, ο καθένας με διαφορετική δυνατότητα εστίασης, από τις 20 έως τις 70 μοίρες. Οι εικόνες κάθε φακού συνδυάζονται -με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού- για να δημιουργήσουν μια ενιαία εικόνα με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια στο κέντρο της, σε σχέση με αυτό που μπορεί να πετύχει μια κάμερα με ένα μόνο φακό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!