Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [News]: Κρατικά έγγραφα Ρωσίας: Ο Κάστρο είναι τρελός, θέλει πυρηνικό πόλεμο
[News]: Κρατικά έγγραφα Ρωσίας: Ο Κάστρο είναι τρελός, θέλει πυρηνικό πόλεμο

[News]: Κρατικά έγγραφα Ρωσίας: Ο Κάστρο είναι τρελός, θέλει πυρηνικό πόλεμο

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του σοβιετικού Πολιτικού Γραφείου για το χαρακτήρα του Κάστρο και τις πολυκύμαντες σχέσεις Ρωσίας – Κούβας

Με λόγια όπως “ένας αληθινός φίλος της Ρωσίας”, ο “ηγέτης μίας Κούβας ελεύθερης και ανεξάρτητης”, “ένα παράδειγμα έμπνευσης για πολλές χώρες” αποχαιρέτισε το Φιντέλ Κάστρο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Κομαντάντε, ο οποίος ηγήθηκε της επανάστασης “στην πόρτα της Αμερικής”, ήρωας στο ποίημα του Γεφτουσένκο ” Κούβα αγάπη μου!” που έγινε τραγούδι, εμπνευσμένο από την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Κάστρο στην τότε Σοβιετική Ένωση το 1963, η οποία διήρκεσε έναν μήνα και τον θαύμασαν χιλιάδες σοβιετικοί πολίτες.

Ωστόσο ο Φιντέλ δεν έγινε αμέσως ο “καλύτερος φίλος” της Ρωσίας. Η ιστορία των σχέσεων Κούβας -ΕΣΣΔ πέρασαν από πολλά “κύματα”, διαφωνίες και δυσπιστία. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant με αφορμή τον θάνατό του, δημοσίευσε αυτές τις ημέρες αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του σοβιετικού Πολιτικού Γραφείου ( Πολίτμπιρο), στα οποία διαφαίνεται τόσο ο χαρακτήρας του θανόντος ηγέτη, όσο και η κρίση την οποία πέρασαν οι σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά την χρονιά 1962, με την κρίση των Πυραύλων στην Κούβα. Σύμφωνα με τα αρχεία αυτά, ο Κάστρο προσπάθησε να πιέσει την Μόσχα να συναινέσει σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Στις 26 Οκτωβρίου 1962 στην κορύφωση της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, που μετρούσε ήδη 13 ημέρες, λόγω των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων που είχαν αναπτυχθεί στην Κούβα ως απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιταλία, στην Μεγάλη Βρετανία και στην Τουρκία, ο τότε γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουτσόφ, σύμφωνα με την Kommersant, εκμυστηρεύθηκε σε κοντινό του κύκλο: ” Είναι απίστευτος ο Κάστρο! χθες μας πρότεινε να ξεκινήσουμε πυρηνικό πόλεμο γιατί τον Νοέμβριο, όπως είπε, θα γίνει εισβολή στην Κούβα..

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!