Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Κοστέλο: Το ξεκίνα-σταμάτα των μεταρρυθίσεων κράτησε την Ελλάδα 8 χρόνια σε κρίση
[News]: Κοστέλο: Το ξεκίνα-σταμάτα των μεταρρυθίσεων κράτησε την Ελλάδα 8 χρόνια σε κρίση

[News]: Κοστέλο: Το ξεκίνα-σταμάτα των μεταρρυθίσεων κράτησε την Ελλάδα 8 χρόνια σε κρίση

Τι είπε ο εκπρόσωπος στους θεσμούς της ΕΕ για την διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω, είναι ότι χρειάζεται συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, να πάψει αυτό το ξεκίνα-σταμάτα, το οποίο -κατά τη γνώμη μου- ήταν η αιτία, που κράτησε η κρίση στην Ελλάδα 8 χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος στους θεσμούς της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το ΙΟΒΕ και η αποστολή της ΕΕ στην Ελλάδα.

Μίλησε δε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα μετά τη κρίση, σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια (παραγωγή, εξοικονόμηση, εκπαίδευση κλπ). Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε κατ’ επανάληψη, ότι ο ρυθμός αύξησης της ελληνικής οικονομίας που κινείται στο 2%, πρέπει να αυξηθεί στο 3,5% και στο 4% το προσεχές διάστημα.

Για τη συζήτηση που γίνεται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη ανέφερε, ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι». Συμπλήρωσε δε, ότι Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους».

Όπως εξήγησε ο κ. Κοστέλο «υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει, γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες». Συνέχισε δε λέγοντας, ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις “ζόμπι” και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς» και επεσήμανε, ότι «με βάση τον σχεδιασμό για τα “κόκκινα” δάνεια πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα».

Αναφερόμενος στα ποσοστά της φτώχειας, είπε ότι παραμένουν υψηλά, αλλά βαίνουν μειούμενα, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!