Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Ινομυώματα: Νέα τεχνική για διατήρηση της μήτρας με εμβολισμό
[News]: Ινομυώματα: Νέα τεχνική για διατήρηση της μήτρας με εμβολισμό

[News]: Ινομυώματα: Νέα τεχνική για διατήρηση της μήτρας με εμβολισμό

Του Απόστολου Δαλακίδη Επεμβατικού Ακτινολόγου, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Τα ινομυώματα αποτελούν καλοήθεις όγκους της μήτρας. Αφορούν περίπου το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και επομένως δεν προτείνεται καμία αντιμετώπιση.

Από τις γυναίκες που έχουν ινομυώματα μόνο το 20% θα παρουσιάσει κάποια συμπτώματα. Τα συχνότερα εξ αυτών είναι η μεγάλη ποσότητα ή μεγάλη διάρκεια αιμορραγίας κατά την περίοδο, πόνος ή αίσθημα βάρους στην πύελο και συμπτώματα πίεσης στην ουροδόχο κύστη ή στο ορθό. Μερικές φορές μάλιστα τα ινομυώματα έχουν ενοχοποιηθεί και για προβλήματα σύλληψης.

Νέα μέθοδος θεραπείας

Οι θεραπείες των συμπτωμάτων ινομυωμάτων πολλές: από απλή φαρμακευτική αγωγή έως την χειρουργική αφαίρεσή τους ή την αφαίρεση της ολόκληρης της μήτρας (υστερεκτομή). Μια νέα μέθοδος θεραπείας των ινομυωμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι πολλαπλά και δεν επιθυμείται η αφαίρεση της μήτρας, είναι ο εμβολισμός.

Η πράξη αυτή διενεργείται από επεμβατικούς ακτινολόγους σε ειδικά διαμορφωμένες αγγειογραφικές αίθουσες. Η λογική του εμβολισμού είναι ο αποκοπή των ινομυωμάτων από την αιματική τους άρδρευση με σκοπό να στραγγαλιστούν και με τον καιρό να σμικρυνθούν. Αυτό γίνεται με ένα μικρό τσίμπημα στην μηριαία αρτηρία όπου τοποθετείται ένα μικρό σωληνάκι (καθετήρας) πάχους δύο χιλιοστών.

Ο καθετήρας αυτός κατευθύνεται στις αρτηρίες που αιματώνουν τα ινομυώματα. Εκεί διοχετεύουμε μικρά σφαιρίδια της τάξης του μισού χιλιοστού τα οποία βουλώνουν τις αρτηρίες του τροφοδοτούν τα ινομυώματα με άμεση συνέπεια τον στραγγαλισμό τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!