Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: ΔΝΤ: Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμέυσεις τα μέτρα
[News]: ΔΝΤ: Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμέυσεις τα μέτρα

[News]: ΔΝΤ: Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμέυσεις τα μέτρα

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου επανέφερε ως αναγκαία την διεύρυνση της φορολογικής βάσης

«Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μειώσεις, διότι παράλληλα υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων», επεσήμανε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα , Πίτερ Ντόλμαν, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Μιλώντας γενικότερα για τις εξαγγελίες θετικών μέτρων από μέρους της κυβέρνησης, είπε ότι «αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, είναι κινήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση, με ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κουλτούρα πληρωμών». Ο κ. Ντόλμαν έθεσε δύο βασικές προτεραιότητες για τη δημοσιονομική πολιτική, ένα καλύτερο μείγμα αυτής, με μείωση φόρων και αύξηση των πολύ χαμηλών κοινωνικών δαπανών.

Για να δημιουργηθεί όμως ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογική βάση και δυστυχώς, η πολιτική κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, συνεχίζοντας να εξαιρεί ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος και να μειώνει τη βάση του ΦΠΑ». Όσο για τις ρυθμίσεις, επεσήμανε ότι κατά μέσο όρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιερώνονταν τρεις ρυθμίσεις οφειλών τον χρόνο, με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για τα δημοσιονομικά.

Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ατζέντα μεταρρυθμίσεων να ολοκληρώσει και η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή και όχι σε πρόσκαιρα μέτρα. «Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά αυτή η ανάκαμψη είναι μικρή, για μια χώρα που βγαίνει από τεράστια πτώση εισοδήματος», ανέφερε ο κ. Ντόλμαν και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό έγινε με κόστος για την ανάπτυξη και υποεκτέλεση επενδύσεων».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε, ότι το Ταμείο περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο, παρουσιάζοντας δύο εκθέσεις για την Ελλάδα σε ετήσια βάση, καθώς δεν έχει πλέον πρόγραμμα για τη χώρα μας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!