Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
33 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
30 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Με χρέωση η πλαστική σακούλα στο σούπερ μάρκετ από το 2018
[News]: Με χρέωση η πλαστική σακούλα στο σούπερ μάρκετ από το 2018

[News]: Με χρέωση η πλαστική σακούλα στο σούπερ μάρκετ από το 2018

«Το ειδικό ανταποδοτικό τέλος των 3 λεπτών θα επιστρέφεται 100% στην κοινωνία με εναλλακτικά είδη», σύμφωνα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο

Τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα 3 λεπτών για το 2018 και 7 λεπτών από την 1.1.2019 θεσπίστηκε σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm), ύστερα από την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ, προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής.

Εξαιρούνται οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων (οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο).

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, «το ειδικό ανταποδοτικό τέλος το οποίο ο καταναλωτής θα καταβάλλει στα σούπερ μάρκετ ή όπου αγοράζει προϊόντα (εκτός από περίπτερα και λαϊκές), θα επιστρέφεται 100% στην κοινωνία με εναλλακτικά είδη, όπως σακούλες επαναχρησιμοποιήσιμες, ή λιπασματοποιήσιμες, τις οποίες θα μοιράζουμε μέσα από τον οργανισμό ανακύκλωσης και τους Δήμους. Το μέτρο αυτό, αποτρεπτικού χαρακτήρα, θα εφαρμοστεί βαθμιαία, ξεκινώντας από τα 3 λεπτά ανά τεμάχιο».

Παράλληλα, καθιερώνονται υποχρεωτικά:

· η «επώνυμη» σακούλα με αριθμό μητρώου παραγωγού, ημερομηνία και τόπο παραγωγής

· η διακριτή χρέωση των σακουλών πάχους 50-70 μm από τα καταστήματα (χωρίς τέλος)

· η προώθηση από τα σούπερ μάρκετ σακουλών πολλαπλής χρήσης ή βιοαποδομήσιμων με χρέωση ή χωρίς, ή με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες προς ανακύκλωση

· η αναγραφή του κόστους πώλησης της σακούλας, καθώς και του τέλους στα παραστατικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!