Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ | [News]: Ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού από το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας
[News]: Ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού από το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

[News]: Ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού από το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

Σμιλευμένη πάνω στα βράχια

Η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι σμιλευμένη στα απόκρημνα βράχια της Αμοργού και μοιάζει με λευκή ζωγραφιά καθώς το Αιγαίο απλώνεται γενναιόδωρα 300 μέτρα πιο κάτω. Το λευκό της χρώμα, που αντανακλά εκτυφλωτικά τον ήλιο, δεν υπήρχε βέβαια εξαρχής.

Η Μονή ήταν στην αρχή στα χρώματα της πέτρας που την περιβάλλει, καθώς στόχος ήταν να λειτουργεί ως ασφαλές παρατηρητήριο όπου εκείνοι που βρίσκονται μέσα θα μπορούν να παρακολουθούν χωρίς να είναι εύκολα ορατοί.

Στο λιτό, απέριττο και ταυτόχρονα επιβλητικό μοναστήρι ο επισκέπτης φτάνει ανεβαίνοντας περίπου 300 σκαλιά. Δεν έχει σημασία αν είναι κανείς θρήσκος ή όχι. Δεν μπορεί παρά να σταθεί με δέος μπροστά σε αυτό το παράξενο δημιούργημα του 1017, που έχει μήκος σαράντα μέτρα, πλάτος πέντε και σε ύψος εκτείνεται σε οκτώ ορόφους.

Στενές σκάλες, πέτρινες ή χτιστές, σκαλισμένες πάνω στον βράχο, συνδέουν τους ορόφους της Μονής. Ο εσωτερικός χώρος είναι δαιδαλώδης και περίπλοκος, με καμάρες, τόξα από πέτρες ή πωρόλιθο από τη Μήλο, δοκάρια και ξυλοδεσιές. Λαξευμένα στον βράχο είναι και τα κελιά των μοναχών, τα μαγειρεία, οι αποθήκες, τα πατητήρια και τα πηγάδια. Ο βράχος μεταμορφώνεται σε λειτουργικό οικοδομικό στοιχείο και όλο το μοναστήρι αναδεικνύεται σε εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Και περνώντας από επίπεδο σε επίπεδο, από γωνιά σε γωνιά, οι φιλόξενοι μοναχοί κερνούν καφέ και λουκούμι τους επισκέπτες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!