Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
24 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
25 °C 8 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [News]: 64 χρόνια από τον σεισμό που ισοπέδωσε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη
[News]: 64 χρόνια από τον σεισμό που ισοπέδωσε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

[News]: 64 χρόνια από τον σεισμό που ισοπέδωσε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Τα 7.2 Ρίχτερ χτύπησαν τα τρία νησιά την Τετάρτη 12 Αυγούστου και είναι ο καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Εξήντα τέσσερα χρόνια πριν, στις 12 Αυγούστου 1953, ένας καταστροφικός σεισμός 7.2  Ρίχτερ έπληξε  τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη να ισοπεδωθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Δυο μέρες πριν, την Κυριακή 9 Αυγούστου έχει γίνει ο πρώτος μεγάλος σεισμός, μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης.

Την Τρίτη 11 Αυγούστου, ενας ακόμη σεισμός, μεγέθους 6,8, με διαφορετικό επίκεντρο αυτή τη φορά, κοντά στη νοτιοανατολική Κεφαλονιά, θα προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, αλλά και νεκρούς και τραυματίες.

Τα 7.2 Ρίχτερ χτύπησαν τα τρία νησιά  την επόμενη μέρα, Τετάρτη 12 Αυγούστου και είναι ο καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοούμενους, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών τα εγκατέλειψε.

Οι σεισμοί ισοπέδωσαν σχεδόν ολοκληρωτικά και τα τρία νησιά. Από τα 33.300 σπίτια σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά καταστράφηκαν εντελώς τα 27.659.

Στην πόλη του Αργοστολίου διασώθηκαν δύο μόνο σπίτια, το ισόγειο του αρχοντικού της οικογένειας Γκιντιλίνη – Κοσμετάτου και το σπίτι του Βρεττού δίπλα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!