Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewPost]: Ζάκυνθος: Ξεκίνησαν οι δράσεις για την προστασία της caretta-caretta
[NewPost]: Ζάκυνθος: Ξεκίνησαν οι δράσεις για την προστασία της caretta-caretta

[NewPost]: Ζάκυνθος: Ξεκίνησαν οι δράσεις για την προστασία της caretta-caretta

Για μια ακόμα χρονιά, οι εθελοντές του μη κερδοσκοπικού συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta – caretta ​, «Αρχέλων», έπιασαν δουλειά στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου. Εγκαταστάθηκαν στον βιότοπο και από την Τετάρτη 9/5/2018, στρώθηκαν στη δουλειά καταγράφοντας πολύτιμα στοιχεία από τη συμπεριφορά του είδους κατά την αναπαραγωγή του.

Στο σύλλογο που ιδρύθηκε στο 1983, συμμετέχουν εθελοντικά δεκάδες νέοι επιστήμονες και φοιτητές από πανεπιστήμια, από διάφορες γωνιές του κόσμου. Στην Ζάκυνθο έρχονται για τρεις μήνες, εγκαθίστανται σε ένα κάμπινγκ στο βιότοπο και από πολύ νωρίς καταγράφουν γεννήσεις και αυγά στις παραλίες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο σύλλογος «Αρχέλων», είναι Εταίρος του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διατήρηση των Ακτών. Επιπλέον, στη Ζάκυνθο, ο Σύλλογος που συνετέλεσε στη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, συμμετέχει στη λειτουργία του πρώτου Φορέα Διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής στην Ελλάδα.

Η υπεύθυνη του προγράμματος για τη Ζάκυνθο, Anna Lamaj, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, για τη δράση του προγράμματος στο νησί. Αναλυτικότερα, η κ. Lamaj, τόνισε ότι «από το 1983, ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει μια συστηματική εργασία πεδίου κατά την περίοδο ωοτοκίας, και από το 2000 αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Η εργασία πεδίου περιλαμβάνει την παρακολούθηση και προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας caretta – caretta, ενεργή διαχείριση των παραλιών και ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού».

«Οι εθελοντές που συμμετέχουν στα προγράμματα που διεξάγει ο Σύλλογος του ΑΡΧΕΛΩΝ, προσφέρουν βοήθεια στους φύλακες του Πάρκου, ενώ βοηθούν σημαντικά στην ενημέρωση των επισκεπτών και παράλληλα λειτουργούν Σταθμούς Ενημέρωσης», επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η υπεύθυνη του προγράμματος για να σημειώσει στη συνέχεια, τη συνεισφορά της οργάνωσης στην ενημέρωση των τουριστών που φθάνουν στην Ζάκυνθο, για την caretta – caretta.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!