Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [NewPost]: Ζάεφ: Μέχρι 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας – Δημοψήφισμα έως 7 Οκτωβρίου
[NewPost]: Ζάεφ: Μέχρι 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας – Δημοψήφισμα έως 7 Οκτωβρίου

[NewPost]: Ζάεφ: Μέχρι 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας – Δημοψήφισμα έως 7 Οκτωβρίου

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως η συζήτηση στο κοινοβούλιο της χώρας του για τη συμφωνία των Πρεσπών προγραμματίζεται να αρχίσει στις 12 Ιουλίου, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να υπάρξει πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ.

Το ίδιο το δημοψήφισμα «πιθανότατα θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου» ή τις αρχές Οκτωβρίου, είπε στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου της ΕΡΤ1.

«Θέλουμε να έχουμε τρεις μήνες μετά το επιτυχές δημοψήφισμα, χρόνος που μας επαρκεί για να κάνουμε τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες ολοκληρώνουμε την πλήρη αλλαγή στη χρήση του ονόματος, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία. Έτσι, το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες γύρω από τις οποίες θα ληφθεί η απόφαση.

Για την κύρωση του δημοψηφίσματος «ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες. Γι’ αυτό λέμε για τις 15 Ιανουαρίου».

Ο κ. Ζάεφ διευκρίνισε επίσης πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «θα είναι δεσμευτικό για όλους στο Κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους».

Αλλαγή ονομασίας σε δόσεις

Για τη διεθνή κοινότητα, η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία» μετά τις 15 Ιανουαρίου, όταν η συμφωνία θα έχει πλέον κυρωθεί και από τις δύο πλευρές, είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο η υιοθέτηση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει σταδιακά μέχρι την ένταξη της ΠΓΔμ στην ΕΕ.

«Με τις συνταγματικές αλλαγές, θα ανοίξουμε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι θα προχωρά και η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!