Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [NewPost]: H Βρετανία παραδέχεται ότι έκανε τα στραβά μάτια στα βασανιστήρια της CIA
[NewPost]: H Βρετανία παραδέχεται ότι έκανε τα στραβά μάτια στα βασανιστήρια της CIA

[NewPost]: H Βρετανία παραδέχεται ότι έκανε τα στραβά μάτια στα βασανιστήρια της CIA

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πήραν σκληρά μαθήματα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τώρα λειτουργούν διαφορετικά, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας στο Reuters μετά τις καταγγελίες βουλευτών ότι Βρετανοί κατάσκοποι ενήργησαν «αδικαιολόγητα».

Σύμφωνα με κονοβουλευτική έκθεση, Βρετανοί κατάσκοποι γνώριζαν για περιστατικά κακομεταχείρισης υπόπτων από τις ΗΠΑ και εμπλέκονταν σε συλλήψεις προσώπων που μεταφέρονταν από την CIA σε τρίτες χώρες χωρίς νομικές διαδικασίες.

«Σήμερα ενεργούμε διαφορετικά» δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας που διατήρησε την ανωνυμία του.

«Πήραμε το μάθημά μας από εκείνα τα δύσκολα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και οι δομές έχουν ωριμάσει τόσο στις Υπηρεσίες Πληροφοριών όσο και στην κυβέρνηση» είπε.

Επισήμανε ακόμα ότι οι κατάσκοποι εκείνη την εποχή δέχονταν τεράστιες πιέσεις από τους πολιτικούς προϊστάμενους.

«Το προσωπικό μας βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση για να παραδώσει πληροφορίες που αφορούσαν τις απειλές. Η άμεση ζήτηση της προσκόμισης μυστικών πληροφοριών για την προστασία από την απειλή της τρομοκρατίας έγινε ύψιστη προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αξιωματούχοι της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6, δεν είχαν εκπαιδευτεί ούτε τους είχαν δοθεί οδηγίες νομικής φύσης για να πραγματοποιούν ανακρίσεις εκείνη την περίοδο.

«Δεδομένων των συνθηκών είναι κατανοητό και ταυτόχρονα λυπηρό ότι συχνά δεν ενεργούσαμε σωστά, αλλά για να εξετάσουμε αντικειμενικά την κατάσταση, οι αξιωματικοί της SIS (δηλαδή της MI6) καλούνταν συχνά να επιδείξουν μεγάλο θάρρος».

Η έκθεση εξέτασε τις ενέργειες των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών σε σχέση με την μεταχείριση κρατουμένων σε τρίτες χώρες την περίοδο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 στις ΗΠΑ.

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα εντάσσεται στην πολεμική που έχει ξεσπάσει καιρό τώρα σχετικά με τις κατηγορίες για βασανισμούς, κακομεταχείριση και παράνομες μεταφορές κρατουμένων, που έπληξαν την εικόνα της Βρετανίας στο εξωτερικό και προκάλεσαν παγκόσμιο διάλογο σχετικά με τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών και την ανάληψη ευθυνών για ενέργειές της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!