Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [NewPost]: Τετραπλό πακέτο παροχών – Κυβερνητική αντεπίθεση μέχρι τις κάλπες του Μαΐου
[NewPost]: Τετραπλό πακέτο παροχών – Κυβερνητική αντεπίθεση μέχρι τις κάλπες του Μαΐου

[NewPost]: Τετραπλό πακέτο παροχών – Κυβερνητική αντεπίθεση μέχρι τις κάλπες του Μαΐου

Με πακέτο παροχών επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση τη ρελάνς, προκειμένου να αντιστρέψει το εξαιρετικά δυσμενές πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου έχει σαν αφετηρία τον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ορίζοντα τον Μάιο του 2019 οπότε θα γίνουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι εκλογές.

Αναστολή της περικοπής των συντάξεων

Αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου. Αν και στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για «κίνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές», εντούτοις, η αναστολή της περικοπής θα γίνει ούτως ή άλλως.

Βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα-μαμούθ που φαίνεται να επιτυγχάνεται για το 2018. Σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεων που έχουν διαμορφώσει οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αγγίξει το 6%. Στην πραγματικότητα, οι παροχές που θα γίνουν, θα οδηγήσουν σε ένα πλεόνασμα λίγο παραπάνω από το 3,5% του μνημονιακού στόχου για το 2018.

Το πλεόνασμα-μαμούθ δίνει στην κυβέρνηση ισχυρά επιχειρήματα για να στηρίξει ότι ο μνημονιακός στόχος του πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περικοπή των συντάξεων. Επιπλέον, ο δημοσιονομικός χώρος που ανοίγει από το υπερπλεόνασμα, επιτρέπει να εφαρμοστούν ορισμένα από τα μέτρα που το ΔΝΤ θεωρεί ότι «ενισχύσουν την ανάπτυξη» και «καθιστούν βιώσιμη μακροπρόθεσμα την επίτευξη των πλεονασμάτων», δηλαδή τις φοροαπαλλαγές στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!