Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewPost]: Συμπληρωματικό Μνημόνιο: Αυτές είναι οι θέσεις των δανειστών που φέρνουν τα πάνω – κάτω στα εργασιακά
[NewPost]: Συμπληρωματικό Μνημόνιο: Αυτές είναι οι θέσεις των δανειστών που φέρνουν τα πάνω – κάτω στα εργασιακά

[NewPost]: Συμπληρωματικό Μνημόνιο: Αυτές είναι οι θέσεις των δανειστών που φέρνουν τα πάνω – κάτω στα εργασιακά

Επί τα χείρω αναθεώρηση του πλαισίου για τα εργασιακά, προβλέπει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (Supplemental MoU), που καταγράφει τις προτάσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, με βασική αιχμή την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, την άρση του υπουργικού βέτο, και τις δραστικές αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία.

Ειδικότερα, οι προτάσεις των δανειστών που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί συγκλίσεις είναι οι εξής:

1.Ομαδικές απολύσεις. Οι αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς είναι οι εξής:

  • Η πρώτη αφορά στο να μπορεί ο εργοδότης κάθε μήνα να απολύει ποσοστό 10% έναντι του 5% που ίσχυε σήμερα. (Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία98/59/ΕΚ είναι το 10%).
  • Αφαιρείται το όριο των 30 ατόμων στο 10%. Άρα αφαιρείται το όριο των 30 ατόμων που έχει τη δυνατότητα να απολύει ο εργοδότης (όπως προβλεπόταν με το καθεστώς του 5%) και απελευθερώνεται τελείως με τη νέα πρόταση.
  • Από το ποσοστό 10% και άνω, προσδιορίζεται διαδικασία αιτιολόγησης (των απολύσεων) και λήψης μέτρων κοινωνικής μέριμνας των εργαζομένων αυτών, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ο υπουργός ή οπουδήποτε άλλο όργανο, να ασκήσει βέτο.

2.Συνδικαλιστικός νόμος.

Δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, μέχρι τον Μάρτιο 2017, ψηφίζοντας σχετικό νόμο στη Βουλή, ο οποίος θα πρέπει να προβλέπει:

  • Κοινοποίηση απεργίας 48 ώρες πριν τη διεξαγωγή της, έναντι 24 ωρών που ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Εξορθολογισμός (δηλαδή μείωση) συνδικαλιστικών αδειών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!