Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [NewPost]: Πώς μπορούν οι Βρετανοί να εκθρονίσουν την Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία
[NewPost]: Πώς μπορούν οι Βρετανοί να εκθρονίσουν την Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία

[NewPost]: Πώς μπορούν οι Βρετανοί να εκθρονίσουν την Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία

Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας υιοθέτησε το ισχύον σύστημα εκλογής και απομάκρυνσης ηγετών το 1998. Προηγουμένως, το κόμμα είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να επιλέγει αρχηγούς, έπειτα όμως από την αντίδραση των οργανωμένων οπαδών του στα σκάνδαλα και τις αποτυχίες της κυβέρνησης του Τζον Μέιτζορ τη δεκαετία του ’90, εκφράστηκαν απαιτήσεις για εκδημοκρατισμό της διαδικασίας. Ο νέος αρχηγός της Αντιπολίτευσης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέιγκ ανέπτυξε ένα σύστημα στο οποίο έχουν λόγο στην εκλογή του αρχηγού τόσο τα μέλη του κόμματος όσο και οι βουλευτές του.

Διαμορφώθηκε επίσης μια νέα διαδικασία που επέτρεπε την αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης των βουλευτών στους εν ενεργεία αρχηγούς. Οι Συντηρητικοί βουλευτές που επιθυμούσαν την απομάκρυνση του αρχηγού του κόμματος έπρεπε παλιότερα να αμφισβητήσουν ευθέως την ηγεσία όπως έκανε ο Μάικλ Χέσελτιν στην Μάργκαρετ Θάτσερ το 1990. Το νέο σύστημα θα διαχώριζε την διαδικασία της απομάκρυνσης από αυτή της εκλογής νέου ηγέτη. Δεν θα υπήρχε πλέον απευθείας αμφισβήτηση της θέσης τους από αντιπάλους.

Κατά κύριο λόγο, οι αρχηγοί εγκαταλείπουν τη θέση τους έπειτα από εκλογικές ήττες ή πιέσεις σε παραίτηση. Κάποιοι αποχωρούν εξαιτίας ασθένειας και κάποιοι πεθαίνουν εν ενεργεία. Σε άλλες περιπτώσεις, ο αρχηγός του κόμματος μπορεί μεν να θέλει να παραμείνει, αλλά του ασκούνται πιέσεις να αποχωρήσει, όποτε μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!