Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
8 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewPost]: Πώς οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη και αδήλωτα εισοδήματα έφεραν το κοινωνικό μέρισμα
[NewPost]: Πώς οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη και αδήλωτα εισοδήματα έφεραν το κοινωνικό μέρισμα

[NewPost]: Πώς οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη και αδήλωτα εισοδήματα έφεραν το κοινωνικό μέρισμα

Δύο είναι οι σημαντικοί παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά ώστε να υπάρξει μεγάλη υπέρβαση στο φετινό πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού (κοντά στο 2,8%του ΑΕΠ αντί του 1,7% του ΑΕΠ που είναι ο μνημονιακός στόχος) και έτσι ένα μέρος του (1,4 δισ. ευρώ) από το ταμειακό περίσσευμμα να δοθεί με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια ως κοινωνικό μέρισμα σε ανέργους, οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, σε συνταξιούχους και στη ΔΕΗ. Από πού όμως συγκεντρώθηκε το υπερπλεόνασμα στον κρατικό Προϋπολογισμό;

Ο πρώτος παράγοντας είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα παρελθόντων ετών, η οποία έφερε 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Στη ρύθμιση, για την οποία μάλιστα δόθηκε χθες νέα παράταση έως τις 25 Νοεμβρίου, υπήχθησαν τουλάχιστον 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, δωρεών και φόρου μεταβίβασης ακινήτων του Ε9 πρόσθετα κρυφά εισοδήματα που είχαν αποκρύψει στο παρελθόν ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ο λόγος της αυξημένης ανταπόκρισης είναι ότι με τη ρύθμιση κλήθηκαν να πληρώσουν για τα αδήλωτα εισοδήματα το φόρο που αναλογούσε στο έτος απόκρυψης με προσαύξηση έως 30% αντί προσαυξήσεων 120% που σε αρκετούς από αυτοιύς είχε επιβάλει η Εφορία μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις εισοδημάτων και εμβασμάτων στο εξωτερικό για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!