Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewPost]: «Περικόπτονται» από την εφορία αναδρομικά και επιστροφές φόρων οφειλετών
[NewPost]: «Περικόπτονται» από την εφορία αναδρομικά και επιστροφές φόρων οφειλετών

[NewPost]: «Περικόπτονται» από την εφορία αναδρομικά και επιστροφές φόρων οφειλετών

Σε συμψηφισμούς οφειλών προς την εφορία για κάθε ποσό που έχει λαμβάνειν ένας φορολογούμενος από το δημόσιο μπορεί να προχωρήσει αυτεπαγγέλτως η ΑΑΔΕ με βάση το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση της ανεξάρτητης αρχής που εστάλη στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή. Ειδικότερα, οι συμψηφισμοί χρεών φορολογουμένων μπορούν να εφαρμοστούν σε πάμπολλες περιπτώσεις, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά για ποσά που καταβάλει το δημόσιο σε ιδιώτες (π.χ επιδόματα ανεργίας,προνοιακά επιδόματα,κοινωνικό μέρισμα κλπ) που απαλλάσσονται από τη διαδικασία των συμψηφισμών.

Ωστόσο, οι συμψηφισμοί εφαρμόζονται αυτοματοποιημένα από τις εφορίες προς τους οφειλέτες τους σε περιπτώσεις όπως:

  • Επιστροφές αναδρομικών ποσών, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δοθούν από τον Οκτώβριο σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, δικαστές, γιατρούς του ΕΣΥ τα οποία τους επιδικάστηκαν με αποφάσεις του ΣΤΕ. Πρόκειται για το υπόλοιπο 50% των αναδρομικών που επιδικάστηκαν για αντισυνταγματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των παραπάνω επαγγελματικών κλάδων μετά το καλοκαίρι του 2012.
  • Η διαδικασία συμψηφισμών επιστροφών κάθε είδους φόρων με βεβαιωμένες οφειλές, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, μπορεί να εφαρμοστεί αυτεπαγγέλτως από την ΑΑΔΕ ακόμη και για οφειλές φορολογούμενων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (δεν έχει λήξει δηλαδή η προθεσμία πληρωμής τους) όπως ο ΕΝΦΙΑ του οποίου η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!