Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewPost]: Μετά τις πυρκαγιές…
[NewPost]: Μετά τις πυρκαγιές…

[NewPost]: Μετά τις πυρκαγιές…

Οι φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, έχουν οδηγήσει σε άμεση δραστηριοποίηση στην περιοχή ώστε να επανεγκατασταθεί γρήγορα η βλάστηση. Η αρχή γίνεται με τη μεταφύτευση ελαιοδέντρων. Τα ελαιόδεντρα αναπτύσσονται σε εδάφη φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και αργούν στην καύση, εξηγεί ο δασοπόνος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Τάσος Ξένος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Από την άλλη πλευρά όμως, ο Δρ. Λυριντζής, διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Αθηνών, σε δημοσίευση στην εφημερίδα Καθημερινή (29.08.2009), αναφέρει πως «η φύτευση ελαιόδεντρων σε καμένες δασικές εκτάσεις είναι μια συνήθης τακτική καταπατητών που έτσι προσπαθούν να αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, για χωράφια που δυνητικά στο μέλλον θα μπορούσαν να οικοδομηθούν». Αυτό όμως αρχίζει να δυσκολεύει με την κατάρτιση δασικών χαρτών, σχολιάζει ο κ. Ξένος.

Ποιες λοιπόν πρέπει να είναι οι κινήσεις του ανθρώπου μετά από μια δασική πυρκαγιά; Μήπως αρκεί να αφήσουμε τη φύση να κάνει το έργο της;

Τα δάση μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα από τις φωτιές, αναλόγως φυσικά του μεγέθους της φωτιάς. Οι μικρής έντασης προσθέτουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και συντελούν στην αναγέννηση των φυτών. Το κάρβουνο για παράδειγμα, από το καμένο ξύλο, προσθέτει στο έδαφος ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ανάπτυξη των ριζών, τον χρωματισμό των λουλουδιών και αν μιλάμε για φρούτα, ενισχύει τη γεύση τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!