Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewPost]: Λείψανα αρκετών αρχαίων πόλεων στη Δυτική Θεσσαλία
[NewPost]: Λείψανα αρκετών αρχαίων πόλεων στη Δυτική Θεσσαλία

[NewPost]: Λείψανα αρκετών αρχαίων πόλεων στη Δυτική Θεσσαλία

Υπάρχουν αρχαίες πόλεις, στη Δυτική Θεσσαλία και ποιές;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης αρχαιολόγος και Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας δεν είναι μόνον τόπος θαυμαστός σε φυσικές ομορφιές, έχει εξίσου πλούσιο αρχαιολογικό υπόβαθρο και πολιτισμικές παραδόσεις. Στους προϊστορικούς χρόνους αναπτύχθηκαν εδώ, καθώς και σε όλη τη Θεσσαλία, αρκετοί οικισμοί της Νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού, όπως αποκαλύπτεται από την αρχαιολογική έρευνα.

Στη δυτική Θεσσαλία, σημειώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν τα λείψανα αρκετών αρχαίων πόλεων σε διάφορες θέσεις. Σε ορισμένες από αυτές, διευκρινίζει, μέσα από τις έρευνες, τα τοπογραφικά στοιχεία, από τις φιλολογικές πηγές έγινε ταύτιση των ονομάτων τους ήδη από τα παλιότερα χρόνια και μάλιστα επιτυχής, όπως η αρχαία Μητρόπολις, οι Γόμφοι στη θέση «Επισκοπή», ενώ σε άλλες είχαν προταθεί διάφορα ονόματα πόλεων που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσαν και εξακολουθούν να δημιουργούν σύγχυση. Το θέμα δεν είναι απλό και μόνο η μεθοδική προσέγγιση, οι νέες ανασκαφικές έρευνες, τα νέα επιγραφικά ή φιλολογικά στοιχεία και ο επανέλεγχος θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, δεν παραλείπει να εξηγήσει ο κ. Χατζηαγγελάκης.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, νεότερα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί μέσα από τις ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων χρόνων και με την εκτέλεση ιδιωτικών και δημοσίων έργων, όπως της Εθνικής Οδού Ε65, με την ταύτιση τριών αρχαίων πόλεων στην περιοχή της Καρδίτσας, στα όρια δηλαδή της αρχαίας Τετράδας Θεσσαλιώτιδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!