Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [NewPost]: Κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία εν μέσω Brexit ;
[NewPost]: Κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία εν μέσω Brexit ;

[NewPost]: Κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία εν μέσω Brexit ;

Ίσως την πιο βαθιά πολιτική κρίση μετά το 1998, χρονολογία κατά την οποία υπεγράφη η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής θέτοντας τέλος στις εμπόλεμες συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, περνάει η Β. Ιρλανδία φέτος τον χειμώνα. Η κυβέρνηση συνεργασίας του Σιν Φέιν (Sinn Fein) με το Δημοκρατικό Κόμμα της Ένωσης (DUP) οδεύει προς το τέλος της, μετά την ξαφνική παραίτηση του αντιπροέδρου της βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης, Μάρτιν Μαγκίνες (από το Σιν Φέιν).

Όλα δείχνουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη με το ενδεχόμενο ακυβερνησίας τους επόμενους μήνες να θεωρείται πολύ πιθανό. Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επώδυνες συνέπειες τη δεδομένη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να κινήσει τον Μάρτιο στη Βουλή των Κοινοτήτων την πρώτη φάση της διαδικασίας για τη σταδιακή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Σίγουρα οι σημερινές εσωτερικές έριδες στη Β. Ιρλανδία δεν έχουν να κάνουν με την παλιά διαμάχη εθνικιστών καθολικών -που ήταν υπέρ της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας- και των προτεσταντών -που τάσσονταν υπέρ της ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία- και η οποία κόστισε σε πάνω από 3.000 πολίτες τη ζωή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!