Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [NewPost]: Κομισιόν: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς
[NewPost]: Κομισιόν: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς

[NewPost]: Κομισιόν: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτών της ΕΕ, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτήν την αρνητική τάση. Τονίζει ακόμα ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγει «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης της ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής».

Η Επιτροπή υπενθυμίζει επίσης ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία , συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε πάντως ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!