Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 10 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewPost]: Κυπριακό μοντέλο με επιδότηση δόσης από το Δημόσιο για την προστασία της α’ κατοικίας
[NewPost]: Κυπριακό μοντέλο με επιδότηση δόσης από το Δημόσιο για την προστασία της α’ κατοικίας

[NewPost]: Κυπριακό μοντέλο με επιδότηση δόσης από το Δημόσιο για την προστασία της α’ κατοικίας

Ενώ ο «κύκλος» του νόμου Κατσέλη ολοκληρώνεται το 2018 οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για την προστασία της α’ κατοικίας.

Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι και το κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει την επιδότηση από την πλευρά του Δημοσίου του ενός τρίτου της μηνιαίας δόσης που ορίζεται να πληρώνει ο δανειολήπτης του οποίου η πρώτη κατοικία προστατεύεται. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το κυπριακό μοντέλο, που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με την επωνυμία ΕΣΤΙΑ, καλύπτει όχι μόνον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και οφειλέτες μεσαίας τάξης, καθώς τα όρια της προστασίας για την πρώτη κατοικία συνδέονται με την εμπορική αξία του ακινήτου που μπορεί να φθάνει έως 350.000 ευρώ.

Αντιστοίχως, τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί ξεκινούν από 20.000 και φθάνουν έως και 60.000 ευρώ.

Πυρήνας του σχεδίου

Σύμφωνα πάντα με το ίδιος ρεπορτάζ στο πυρήνα του σχεδίου ΕΣΤΙΑ βρίσκεται η υποχρέωση της τράπεζας ή της εταιρείας που έχει εξαγοράσει το δάνειο να αναδιαρθρώσει την οφειλή από στεγαστικό δάνειο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως το επιτόκιο, η διάρκεια αποπληρωμής, και στον βαθμό που ο δανειολήπτης είναι συνεπής με την πληρωμή των μηνιαίων καταβολών το κράτος, συνεισφέρει, από την πλευρά του, το ένα τρίτο της δόσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!