Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [NewPost]: Το Ιράν προσφεύγει στη Χάγη κατά των νέων αμερικανικών κυρώσεων
[NewPost]: Το Ιράν προσφεύγει στη Χάγη κατά των νέων αμερικανικών κυρώσεων

[NewPost]: Το Ιράν προσφεύγει στη Χάγη κατά των νέων αμερικανικών κυρώσεων

Το Ιράν προσέφυγε κατά των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η προσφυγή καταχωρήθηκε στις 16 Ιουλίου του 2018 στο μητρώο του θεσμού που έχει την έδρα του στην Χάγη» διευκρινίζει το υπουργείο στον ιστότοπό του.

Στόχος της προσφυγής είναι «να αποδοθούν ευθύνες στις ΗΠΑ για την παράνομη, εκ νέου και μονομερή επιβολή από αυτές κυρώσεων» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Στην περιφρόνηση από τις ΗΠΑ της διπλωματίας και των νομικών τους υποχρεώσεων, το Ιράν αντιτάσσει την προσήλωσή του στην υπεροχή του δικαίου» προσθέτει ο Ζαρίφ, κρίνοντας ότι έχει «επιτακτική σημασία η εναντίωση στην συνήθειά τους να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η προσφυγή στοχοθετεί τις ΗΠΑ όσον αφορά την παραβίαση των διεθνών τους υποχρεώσεων, ιδιαίτερα ως προς την (αμερικανο-ιρανική) συνθήκη φιλίας του 1955, ένα κείμενο στο οποίο έγινε μνεία πολλές φορές κατά το παρελθόν σε διενέξεις που υπήρχαν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον και τις είχαν φέρει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι ξανατίθενται σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!