Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewPost]: Οι ΗΠΑ στη ΔΕΘ το 1957 μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα
[NewPost]: Οι ΗΠΑ στη ΔΕΘ το 1957 μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα

[NewPost]: Οι ΗΠΑ στη ΔΕΘ το 1957 μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα

Ένα σπάνιο ιδιωτικό λεύκωμα φωτογραφιών «φωτίζει» ασπρόμαυρα όλες τις πτυχές της συμμετοχής των ΗΠΑ πριν από 61 χρόνια, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στα χέρια του συλλέκτη- παλαιοπώλη, Θεολόγη Ηλιάδη, βρίσκεται ένα φωτογραφικό άλμπουμ με θέμα τη συμμετοχή των ΗΠΑ, το 1957, στη ΔΕΘ. Μέσα σε δεκάδες ιδιωτικές λήψεις απεικονίζονται το στήσιμο του περιπτέρου, τα εγκαίνια, οι εκδηλώσεις και το ξεστήσιμό του, μετά το πέρας της 22ης ΔΕΘ, στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Το αγόρασα σε υπαίθριο παζάρι μικροπωλητών γιατί μου έκανε εντύπωση», λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επί 30 χρόνια συλλέκτης φωτογραφιών, Θεολόγης Ηλιάδης.

Το χειροποίητο άλμπουμ έχει στην πρώτη σελίδα ένα ασπρόμαυρο σκίτσο -προσωπογραφία, πιθανόν του κατόχου του και την ημερομηνία 24/8/57. Στη συνέχεια υπάρχει η μακέτα του περιπτέρου των ΗΠΑ και ακολουθούν φωτογραφίες με τις εργασίες για το στήσιμό του, που ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου του 1957. Απεικονίζονται εργάτες να κατασκευάζουν την ιδιαίτερη θολωτή οροφή του, εσωτερικές εργασίες και φυσικά τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων. Οι δεξιώσεις σε κοσμικά κέντρα καταλαμβάνουν τον δικό τους χώρο στις φωτογραφίες του συλλεκτικού λευκώματος, το οποίο καταλήγει με το ξεστήσιμο του περιπτέρου και αναμνηστικές εικόνες με όλους όσοι εργάστηκαν σε αυτό.

Όπως καταγράφεται στο λεύκωμα «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 1926-2017» του διευθύνοντα συμβούλου του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ- Helexpo, Κυριάκου Ποζρικίδη, στην 22η ΔΕΘ «οι ΗΠΑ είχαν και πάλι τη μεγαλύτερη συμμετοχή και προχώρησαν σε ειδική κατασκευή περιπτέρου από μεταλλικό σκελετό και πλαστική στέγη με υλικά Geodesic Dom».

«Στην είσοδο του περιπτέρου υπήρχε η επιγραφή ‘Ελευθέρα οικονομία και σύγχρονος τεχνική πρόοδος εις την υπηρεσίαν της ανθρωπότητος’.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!