Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewPost]: ΙΟΒΕ: «Τρύπα» 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από καπνικά προϊόντα
[NewPost]: ΙΟΒΕ: «Τρύπα» 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από καπνικά προϊόντα

[NewPost]: ΙΟΒΕ: «Τρύπα» 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από καπνικά προϊόντα

«Τρύπα» 100 εκατ. ευρώ αναμένει το ΙΟΒΕ στα δημόσια έσοδα από τη φορολογία των καπνικών προϊόντων, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της νέας αύξησης του αναλογικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» , το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ αναμένεται να ενισχύσει το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού, εφόσον δεν εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά μέτρα περιστολής του. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το παράνομο εμπόριο θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή τα παράνομα τσιγάρα θα αντιπροσωπεύουν το 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η νέα αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών (κατά 40-50 λεπτά ανά πακέτο 20 τσιγάρων και 50 λεπτά ανά συσκευασία 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού), σε μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης νόμιμων προϊόντων καπνού και τελικά δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα.

Τα παραπάνω στοιχεία επισημαίνονται σε μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Επιπτώσεις από τη νέα αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού».

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, από την 1 Ιανουαρίου 2017 προβλέπεται η αύξηση του αναλογικού συντελεστή ΕΦΚ στα τσιγάρα από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Με την αύξηση αυτή επιδιώκεται η είσπραξη επιπλέον 121,8 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!