Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewPost]: «Φρένο» στις αυθαιρεσίες των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες
[NewPost]: «Φρένο» στις αυθαιρεσίες των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες

[NewPost]: «Φρένο» στις αυθαιρεσίες των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες

Το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να υποβάλλει τις προτάσεις της για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες, συμπεριλαμβάνοντας στο εξής στις διατάξεις του νόμου 3758/2009 τα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια ως εισπρακτικές εταιρείες για λογαριασμό εντολέων τους, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Η λειτουργία των δικηγορικών γραφείων ως εισπρακτικών εταιρειών δεν υπόκειται σήμερα στο παραπάνω θεσμικό πλαίσιο. Εντούτοις εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες οφειλετών που κάνουν λόγο για αυθαιρεσίες και καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος τους από μέρους των υπαλλήλων που απασχολούνται στα δικηγορικά γραφεία-εταιρείες και οι οποίοι επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί τους ώστε να τους ενημερώσουν για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Το 2012 το Νομικό Συμβούλιο το Κράτους με γνωμοδότησή του έκρινε ότι “δεν συνάδει με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος η ένταξη των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών στις επονομαζόμενες εισπρακτικές εταιρείες ,ενώ όσον αφορά τις καταγγελίες οφειλετών σε βάρος δικηγορικών γραφείων ανέφερε ότι αρμόδια να επιληφθούν των καταγγελιών είναι τα πειθαρχικά όργανα των οικείων δικηγορικών συλλόγων”. Μέχρι σήμερα και παρότι έχουν διαβιβαστεί στους δικηγορικούς συλλόγους εκατοντάδες καταγγελίες, ουδεμία έχει εξεταστεί ,ούτε έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Μετά τα παραπάνω το Υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει πλέον να εντάξει τα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις υφιστάμενες εισπρακτικές εταιρείες,με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας σε βάρος οφειλετών και από την άλλη να αντιμετωπίζουν σε περίπτωση παράβασης του νόμου ανάλογες κυρώσεις και πρόστιμα.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρίες

Ως γνωστόν με το νόμο 3758/2009 οι εισπρακτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν όρια και κανόνες όσον αφορά την ενημέρωση και τη συμπεριφορά τους έναντι των οφειλετών ,άλλως κινδυνεύουν με βαρύτατα πρόστιμα (έως 50.000 ευρώ) η διαγραφή από το μητρώο των εισπρακτικών εταιρειών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!