Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [NewPost]: Το Φανάρι φέρεται να εγκρίνει την απόσχιση της Ουκρανίας από τη Ρωσική Εκκλησία
[NewPost]: Το Φανάρι φέρεται να εγκρίνει την απόσχιση της Ουκρανίας από τη Ρωσική Εκκλησία

[NewPost]: Το Φανάρι φέρεται να εγκρίνει την απόσχιση της Ουκρανίας από τη Ρωσική Εκκλησία

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας πραγματοποιείται η επίσκεψη του πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, της οποίας αδήλωτος στόχος είναι να αποτρέψει την απόσχιση της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας από τη ρωσική, όπως πιέζει το Κίεβο.

Όπως μεταδίδει το απόγευμα της Παρασκευής το Orthodoxia.info, ο μητροπολίτης Γαλλίας γνωστοποίησε ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφάσισε και ανακοίνωσε στον Κύριλλο ότι εγκρίνει την απόσχιση.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν» δήλωσε στην ιστοσελίδα ο μητροπολίτης Γαλλίας.

Επίσημες δηλώσεις πάντως δεν έχουν γίνει.

Η συνάντηση στο Φανάρι έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του πρακτορείου Associated Press ότι η ίδια ρωσική ομάδα χάκερ που κατηγορείται για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016 προσπαθεί επίσης να υποκλέψει πληροφορίες από συνεργάτες του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου , ο οποίος δέχτηκε τον Απρίλιο τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο που υπέβαλε το αίτημα.

Ενδεχόμενη απόσχιση της ουκρανικής εκκλησίας -ένα σχίσμα που θα είχε ιστορικές διαστάσεις- θα κατάφερε σοβαρό πλήγμα στο κύρος της Ρωσικής Εκκλησίας, της μεγαλύτερης ορδόδοξης κοινότητας του κόσμου, έπειτα από την πολιτιτική και στρατιωτική κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της πρώην ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι πολιτικοί εκπροσωπούν τα κράτη τους, αλλά οι πνευματικοί ηγέτες οφείλουν να προασπίζουν την οικουμενικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Αναφέρθηκε αρκετές φορές στην «οικουμενική Ορθοδοξία» και στην ανάγκη «διατήρησης της ενότητας μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες».

Προσεκτικός από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε τη «δύναμη του διαλόγου» για την επίλυση των προβλημάτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!