Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewPost]: ΕΛΕΤΑΕΝ: Το Αιγαίο μπορεί να καταστήσει τη χώρα σημαντικό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας
[NewPost]: ΕΛΕΤΑΕΝ: Το Αιγαίο μπορεί να καταστήσει τη χώρα σημαντικό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας

[NewPost]: ΕΛΕΤΑΕΝ: Το Αιγαίο μπορεί να καταστήσει τη χώρα σημαντικό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας

Το Αιγαίο πέλαγος, με το αιολικό του δυναμικό, μπορεί να καταστήσει τη xώρα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας και έτσι να αποτελέσει πολύτιμο παράγοντα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πολύ μεγάλων, ξένων και ελληνικών επενδύσεων σε αιολικά πάρκα και διασυνδέσεις στα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου, ενισχύει τη διεθνή σημασία – άρα και την ασφάλεια – της περιοχής.

Αυτά επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στο κείμενο με το οποίο συμμετέχει στο διάλογο που ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στον μοναδικό επιβεβαιωμένο ενεργειακό πόρο της, που είναι το αιολικό της δυναμικό και ειδικά αυτό του Αιγαίου, νησιωτικό και θαλάσσιο. Κάτι που προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις τόσο σε αιολικές εγκαταστάσεις όσο και σε διασυνδέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του χθες στο Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Ρόδο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι τα νησιά αποτελούν μια «αβύθιστη» πλατφόρμα εκμετάλλευσης ΑΠΕ υψηλής δυναμικότητας, ενώ εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των συγκριτικών ενεργειακών πλεονεκτημάτων της χώρας μπορεί να φέρει επενδύσεις ύψους 25-35 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στις προτάσεις της για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά επίσης να τεθεί φιλόδοξος εθνικός στόχος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030, καθώς και για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο όπως επίσης να δοθεί έμφαση στην επιστημονική έρευνα στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας και των πλωτών ανεμογεννητριών που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη συνδυαζόμενοι με την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, τη βιομηχανία καλωδίων και ηλεκτρολογικού υλικού και τις σχετικές υπηρεσίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!