Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 10 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewPost]: Έκθεση: Πώς η Πορτογαλία ξεπέρασε την κρίση ευκολότερα από την Ελλάδα
[NewPost]: Έκθεση: Πώς η Πορτογαλία ξεπέρασε την κρίση ευκολότερα από την Ελλάδα

[NewPost]: Έκθεση: Πώς η Πορτογαλία ξεπέρασε την κρίση ευκολότερα από την Ελλάδα

Στο μοντέλο που εφάρμοσε η Πορτογαλία για να απεμπλακεί από τα μνημόνια στέκεται ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων σε ανάλυσή του, και προχωρεί σε συγκρίσεις με την ελληνική περίπτωση.

Όπως σημειώνει στη μελέτη του ο ΣΕΒ , η διαφορετική λογική και πολιτική δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είχε ορατά αποτελέσματα στην Πορτογαλία . Ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25% την περίοδο 2008-2017, της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 8% την πενταετία 2008-2013 και μέχρι το 2017 είχε σχεδόν ανακτήσει όλες τις απώλειες, αναφέρει ο ΣΕΒ σε ειδική έκθεση του για τις δύο χώρες.

Η Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια υπερτερούσε στο κατά κεφαλή ΑΕΠ αλλά πλέον η Πορτογαλία την έχει προσπεράσει (στα 18.700 ευρώ έναντι 16.600 ευρώ στην Ελλάδα). Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε μια σειρά από δείκτες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας (π.χ., Πορτογαλία στην 34η θέση στο Doing Business έναντι 72ης της Ελλάδας). Σύμφωνα με τον ΣΕΒ , τα επί μέρους στοιχεία πλέον είναι επίσης υπέρ της Πορτογαλίας. Ενδεικτικά, μεγαλύτερη απασχόληση (73,5% του πληθυσμού, έναντι 57,8% της Ελλάδας), μεγαλύτερη συνεισφορά της μεταποίησης στην οικονομία (12,5% έναντι 9,4% του ΑΕΠ), μεγαλύτερη μέση προστιθέμενη αξία ανά ΜμΕ (65.500 ευρώ έναντι 52.700).

►Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση το ΣΕΒ

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ , η Πορτογαλία ξεπέρασε την κρίση πετυχαίνοντας σημαντική πρόοδο με συγκεκριμένο σχέδιο και στόχους:

• Το στοίχημα της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων κερδήθηκε ξεκάθαρα. H ταχύτητα εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής συνδέθηκε με τη μεταρρυθμιστική ταχύτητα. Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα της Πορτογαλίας ολοκληρώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Στην Ελλάδα χρειάστηκαν άλλα 2 προγράμματα, αλλά και ο κίνδυνος ενός Grexit.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!