Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
13 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewPost]: Διεθνής μελέτη: Ελληνικά μνημεία θα χαθούν στα κύματα λόγω κλιματικής αλλαγής
[NewPost]: Διεθνής μελέτη: Ελληνικά μνημεία θα χαθούν στα κύματα λόγω κλιματικής αλλαγής

[NewPost]: Διεθνής μελέτη: Ελληνικά μνημεία θα χαθούν στα κύματα λόγω κλιματικής αλλαγής

Από τη Δήλο μέχρι την αρχαία Έφεσο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να σβήσει από τον χάρτη σχεδόν όλα τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται κοντά σε ακτές, προειδοποιεί διεθνής μελέτη.

Ερευνητές στη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι το Πυθαγόρειο και το Ηραίον της Σάμου αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης από τα κύματα μεταξύ 49 αναγνωρισμένων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς στις ακτές της Μεσογείου.

Μόνο δύο από τα 49 μνημεία δεν κινδυνεύουν από τη διάβρωση, τις πλημμύρες ή και τα δύο, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Communications .

Και οι δυνατότητες προληπτικής παρέμβασης είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις περιορισμένες.

Η Έφεσος στα τουρκικά παράλια είναι ίσως η καλύτερα διατηρημένη αρχαιοελληνική πόλη (Πηγή: CC0)

Όσον αφορά τα ελληνικά μνημεία (τέσσερα στο χώρο της Ελλάδας και ακόμα δύο στη σημερινή Τουρκία), εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος διάβρωσης διαπιστώνεται, εκτός από τη Σάμο, και στην περίπτωση της αρχαίας Εφέσου στα τουρκικά παράλια.

Λιγότερο υψηλός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για ολόκληρο το νησί της Δήλου και την Μεσαιωνική Πόλη στη Ρόδο.

Όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, το μόνο μνημείο που δεν δείχνει να απειλείται στον ελληνικό χώρο είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ενώ το μόνο ελληνικό μνημείο που δεν απειλείται ούτε από διάβρωση ούτε από πλημμύρες είναι το περίφημο Λητώον, ιερό της Λητούς στην αρχαία πόλη Ξάνθο στα νότια τουρκικά παράλια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τοπογραφικά δεδομένα της UNESCO, η οποία μέχρι σήμερα έχει εντάξει περίπου 1.000 μνημεία σε όλο τον κόσμο στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!